Juicefabrik omlagde produktion til håndsprit - nu skal de trække produkterne tilbage

Seimei i Nakskov har produceret håndsprit på flasker under coronakrisen. Nu skal de trække produktet tilbage, fordi det ligner en fødevare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hylderne med håndsprit blev hurtigt rømmet, da coronakrisen lagde sig tungt over Danmark i starten af marts. Derfor valgte blandt andre Nakskov-virksomheden Seimei på opfordring fra myndighederne at omstille produktionen til håndsprit.

quote Det er fuldstændigt ødelæggende

Mette Feldt, stifter og medindehaver af Seimei

Ordrebøgerne på virksomhedens normale produkter, juice og smoothies, stod gabende tomme, efter caféer og restauranter blev pålagt at lukke. Derfor blev alt sat ind på at byde til med netop det produkt, som hele landet sukkede efter: Håndsprit.

- Vi arbejdede 18 timer i døgnet i den periode, fortæller stifter og medindehaver af Seimei, Mette Feldt.

- Vi gjorde lige som de andre producenter, hvad vi kunne. Den eneste grund til, at vi kunne hjælpe, var, fordi vi havde emballagen i forvejen.

Spritten blev på den måde hældt på samme flasker, som bruges til juice og smoothies.

Mette Feldt er stifter og medindehaver af Seimei, der holder til i Nakskov.
Mette Feldt er stifter og medindehaver af Seimei, der holder til i Nakskov. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Men netop emballagen til Seimeis håndsprit har nu vist sig problematisk. Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion mener, at den minder om en fødevare. Derfor har Seimei modtaget et påbud om at trække produktet tilbage.

- Det er fuldstændigt ødelæggende, siger Mette Feldt, som føler sig ført bag lyset af myndighederne.

- Vi producerede i en krisesituation. Vi har skrevet, at det er håndsprit, og sat alle faremærker på. Vi gjorde det bedste, vi kunne. Derfor synes jeg, det er forkert, hvis vi skal lukkes nu.

Gjort flasken blå

Hos Seimei har man ellers gjort, hvad der var muligt for at differentiere produktet.

Flasken er gjort blå for netop at undgå eventuel forveksling med drikkevarer, og et særligt låg er blevet sat på i stedet for de klassiske skruelågs-kapsler.

- Det var det, vi kunne gøre, siger Mette Feldt.

Flasker på bånd Seimei
Læs også
Juicefabrik omlægger produktionen til håndsprit
Flasker på bånd Seimei
Læs også
Juicefabrik omlægger produktionen til håndsprit

Påbuddet kan i yderste konsekvens ende med, at Seimei må lukke, fordi udgifterne til at trække håndspritten tilbage bliver for stor, lyder det fra medindehaveren.

- Vi er ikke en stor virksomhed, der bare kan tilbagekalde.

quote Der er ikke noget galt med indholdet

Mette Feldt, stifter og medindehaver af Seimei

Ifølge Mette Feldt har håndspritproduktionen betydet, at Seimei har kunnet holde åbent.

- Alternativet var, vi ingen ordrer havde, og vi havde lukket det hele og sendt folk hjem og lukket danske arbejdspladser. Enten det eller en hjælpepakke, og så skulle staten betale for det.

Kan de gøre produktet lovligt?

Hos Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion siger kontorchef Kim Holm Boesen, at forbrugersikkerheden er afgørende, når et produkt sendes på markedet. Han vil ikke udtale sig om den konkrete situation, men siger generelt:

- Det er meget positivt, de har omstillet deres produktion. Så er det bare sådan, at de må kigge på, om de kan lovliggøre produktet, eller om de kan omhælde produktet i anden emballage, som opfylder betingelserne for forbrugersikkerhed.

Ifølge Kim Holm Boesen skal virksomheder, der har omstillet produktionen fra fødevarer til håndsprit, efterleve et udvidet krav om at sikre, der ikke er mulighed for forveksling af produkterne.

- Jeg synes, det er mest frustrerende, at det bliver set inden for nogle meget snævre rammer, siger Mette Feldt.

- Der er ikke noget galt med indholdet – men det er af frygt for, at nogen skal drikke det.

Kim Holm Boesen, kontorchef hos Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.
Kim Holm Boesen, kontorchef hos Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Siden det er kommet frem, at Seimei nu må trække håndspritten tilbage, har kritiske røster på blandt andet Facebook antydet, at Seimei brugte coronakrisen til at skabe profit.

- Vi har prøvet at holde virksomheden åben. Vi kom med noget, der var brug for og hvis det er sådan, vi i Danmark går i så små sko, vi ikke må gøre noget, der er godt, som også holder vores døre åbne, så ved jeg ikke, hvordan vi skal klare det, siger Mette Feldt.

Seimei tapper ikke håndsprit på flasker længere. Produktionen blev startet 26. marts og løb seks uger frem til 17 maj.