Lørdag genåbner grænsehandlen: - Det er en glædens dag

Scandlines har mistet både passagerer og kunder i rederiets grænsebutik under corona. Om få timer åbner grænsen, og passagererne står klar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Muligheden for at smutte over grænsen efter billig sodavand og slik har været stærkt begrænset de sidste mange måneder.

Men i går, fredag, kunne de danske myndigheder oplyse, at man fra i dag, lørdag, klokken 16.00 kan indrejse fra grænselandet Slesvig-Holsten uden efterfølgende krav om karantæne – ligesom også de tyske indrejseregler har medvirket til at genoplive grænsehandlen fra i dag.

quote Det er ikke noget, der vælter os omkuld, vi skal nok få plads til alle dem, der gerne vil med

Anette Ustrup Svendsen, pressechef, Scandlines

- Det er en glædens dag for os. Vi betragter det som et lille skridt i den rigtige retning, siger Anette Ustrup Svendsen, pressechef hos Scandlines.

- Vi kan allerede nu se en stigning i antallet af solgte billetter. De stiger langsomt, men sikkert.

Hun peger på, at folk, der er færdigvaccineret eller har overstået corona, har kunnet rejse fuldt lovligt, men med de mere lempelige rejserestriktioner forventer man hos Scandlines, at mange vil søge mod Tyskland igen.

- Vi har skruet lidt op for det hele og indkaldt lidt flere medarbejdere – i håbet om, at der er mange, der har nogle tomme lagre, som de nu får mulighed for at fylde op igen, siger Anette Ustrup Svendsen og tilføjer:

- Og der er meget, der tyder på, at der bliver brug for de folk. Vi følger med i beretningerne fra Sønderjylland, og der har de de samme forventninger.

Læs også
Scandlines må se overskuddet dykke 85 procent i coronaår
Læs også
Scandlines må se overskuddet dykke 85 procent i coronaår

Tabte halv milliard i grænseshop

Hos Scandlines har de seneste godt 15 måneder i coronaens skygge kostet dyrt. I alt mistede rederiet 56 procent af sine rejsende i 2020 sammenlignet med året før.

Læs også
Scandlines må se overskuddet dykke 85 procent i coronaår
Læs også
Scandlines må se overskuddet dykke 85 procent i coronaår

- Sidste år faldt vores samlede antal passagerer til under det halve, det samme gjorde antallet af biler, og den tendens har fortsat de første måneder, hvis man sammenligner med et normalt år. Men nu kan vi se en langsom stigning, siger pressechefen og tilføjer:

- Det er ikke noget, der vælter os omkuld, vi skal nok få plads til alle dem, der gerne vil med.

Ligeledes dykkede omsætningen i Scandlines Bordershop fra omkring 922 millioner kroner i 2019 til omkring 424 millioner kroner sidste år.

Scandlines' egne grænsebutik i Puttgarden, Bordershop, mistede i 2020 næsten en halv milliard kroner i omsætning, fra en omsætning på 922 millioner kroner året før. Bordershop kunne forleden fejre 20 års jubilæum.
Scandlines' egne grænsebutik i Puttgarden, Bordershop, mistede i 2020 næsten en halv milliard kroner i omsætning, fra en omsætning på 922 millioner kroner året før. Bordershop kunne forleden fejre 20 års jubilæum. Foto: Scandlines

I kølvandet på sidste års grænselukninger udarbejdede konsulenthuset Boston Consulting Group blandt andre for Coop og De Samvirkende Købmænd en undersøgelse af grænsehandlen.

Den anslog, at danskerne i et normalt ikke-corona-år spenderer for 5,5 milliarder kroner syd for grænsen.

Læs også
Købmand har gyldne tider - kunderne søger mod de små butikker
Læs også
Købmand har gyldne tider - kunderne søger mod de små butikker

Af samme opgørelse fremgik det, at salget af øl, vin, spiritus, alkoholsodavand, cider, cigaretter, røgtobak, sodavand, chokolade og slik her i regionen steg med 11,5 procent under første periode med grænselukninger sidste forår.

FAKTA: Man må maks bringe 110 liter øl hjem fra grænsen

Lørdag kan man igen tage ned over den dansk-tyske grænse for at handle. Der er dog regler for importen.

Se her, hvad og meget hvor man må have med hjem fra udlandet:


Inden for EU:

  • Øl og ølbaseret cider: 110 liter.
  • Spiritus og hedvin: 10 liter for spiritus på over 22 procent alkohol. 20 liter for hedvin på eller under 22 procent alkohol - for eksempel portvin, sherry eller champagne.
  • Bordvin som rød-, hvid- eller rosévin: 90 liter.
  • Cigaretter: 800 styks.


Uden for EU:

  • Øl og ølbaseret cider: 16 liter.
  • Spiritus og hedvin: 1 liter for spiritus på over 22 procent alkohol. 2 liter for hedvin på eller under 22 procent alkohol - for eksempel portvin, sherry eller champagne.
  • Bordvin som rød-, hvid- eller rosévin: 4 liter.
  • Cigaretter: 200 styks.

Kilde: Toldstyrelsen.