Lensgreve rejser til Peru for at finde sagnomspunden inkaby i nyt tv-program

Christoffer Knuth fra Knuthenborg Safaripark har gennemført en ekspedition til Peru for at finde spor efter en forsvundet inkaby.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lensgreve Christoffer Knuth fra Knuthenborg Safaripark sætter i et nyt tv-program jagten ind på en af verdens mest sagnomspundne og eftersøgte steder på jorden: Inkabyen Paititi, der ifølge 500 år gamle dokumenter var Inkarigets skatkammer.

- Det er en af de største myter i verden. Og vi er samtidig i den situation, at der i Vatikanet for nogle år siden er fundet nye spor, der giver praj om, i hvilken retning det giver mening at lede. Det var med andre ord en god vej at gå, siger Christoffer Knuth til TV2 ØST.

Tv-program følger ekspedition

Historien om ekspeditionen starter på TV 2 tirsdag aften klokken 20.50, hvor Christoffer Knuth og journalisten Ole Bendtzen indleder 'Jagten på den skjulte by - en eventyrlig rejse'.

quote Der er stadig myter og mysterier tilbage derude, som stadig bare venter på at blive opklaret. Det er fedt!

Christoffer Knuth

Der er tale om en serie på fire afsnit, og selvom Christoffer Knuth ikke på forhånd vil afsløre, hvordan ekspeditionen gik, så lover han, at der kommer opdagelser frem undervejs.

- Jeg tror, at nogle af de største mysterier i dag ligger i Sydamerika, og det var helt utroligt spændende at søge i området i Peru, siger han.

Du kan se en trailer til TV2-programmet her:

Artiklen fortsætter inder videoen.

 

Ekspeditionen går gennem smeltende varme jungler ind i Andesbjergene i håb om at finde byen.

- Det var simpelthen så hårdt. Ruten gik i helt vildt uvejsomt terræn, hvor vi besteg stejle, høje bjerge og kort efter skulle ned i dybe dale. Både vi og hestene blev simpelthen så udmattede undervejs, at vi ikke kunne bevæge os ret langt i løbet af en dag, siger han.

Farligt område

Jagten foregår især i et fredet, lukket område, hvor det kræver en særlig tilladelse fra myndighederne at komme ind. I området lever en række stammer uden den store kontakt til omverdenen, og hvorfra krigere tidligere har grebet til våben mod ekspeditioner på jagt efter Paititi.

- Når man rejser derind, så kræver det, at man viser omfattende hensyn. Dels for at beskytte lokalbefolkningens levevis og beskytte dem mod sygdom – og også, at vi som gæster ikke tager dumme chancer. Det handler jo også om, at vi har et ansvar over for vores familier. Vi skal sørge for, at vi kommer hjem i god behold, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Christoffer Knuth og Ole Bendtzen på jagt efter den sagnomspundne by Paititi.
Christoffer Knuth og Ole Bendtzen på jagt efter den sagnomspundne by Paititi. Foto: Lasse Rahbek - TV 2

Inkarigets skatkammer

Paititi er ifølge myten grundlagt af den samme mand, der grundlagde Inkarigets hovedstad Cuzco, hvor spanierne senere fandt en pyramide belagt med tykke guldplader.

Paititi skulle dog ifølge overleveringen være Inkarigets skatkammer og har med sit ry som mystisk skatte-by igennem tiden været målet for en lang række opdagelsesrejser og ekspeditioner. Den er i populærkulturen kendt fra både romaner, spillefilm og storsælgende computerspil.

- Hele historien om inkaerne og spanierne er helt grotesk og forfærdelig. Det er så vildt. Spanierne smadrede inkaerne med sygdomme og slagtede dem militært. Og inkaerne havde samtidig kastet sig over alle andre og slagtet dem. Det er svært i dag at begribe, hvor barskt det var, siger han.

quote Hvis vi rejste ud efter yetien, så ville det være en ekspedition uden håb. Så da vi faldt over fortællingen om Paititi, så var det klart, at det var et område, som vi skulle til

Christoffer Knuth

Selvom mange gamle dokumenter fra starten af den spanske besættelse af området har nævnt byen, så har der dog indtil for nylig været meget langt imellem egentlige spor efter byen, der ifølge dokumenterne findes i et område, der i dag findes i grænseområdet mellem Peru, Brasilien og Bolivia.

Paititi placeres tidsmæssigt i den tidlige del af Inkarigets tid. Det var knap 100 år før spanske invasionstropper på jagt efter guld knuste imperiet i 1533.

Fund i hemmeligt bibliotek

I 2001 og 2007 gjorde man dog et fund i de hemmelige arkiver i Vatikanstaten i Rom. Der er tale om manuskripter nedskrevet i tiden mellem 1580 og 1600 af jesuittermunke, der slog sig ned i området med formål dels af virke som hospital og skole for inkaerne, dels at missionere i området.

Blandt manuskripterne er en rejsebeskrivelse, der siden har været central i forsøget på at finde Paititi. Dele af beskrivelsen er tidligere blevet bekræftet med fund af potteskår – men før de to tog afsted, var der endnu ingen større fund sket på baggrund af papirerne.

- Hele ekspeditionen er foregået i samarbejde og løbende kontakt med den lokale kulturarvsstyrelse, og alt, hvad vi fandt undervejs, er blevet registreret hos dem. Det er en forudsætning for ekspeditionen – vi skulle ikke vise os som gravrøvere. Det siger sig selv, siger Christoffer Knuth.

Fakta om Paititi

Et realistisk mål

Christoffer Knuth har tidligere været på jagt efter en mytologisk dinosaur i Congo – og det var efter denne ekspedition, at han og journalisten Ole Bendtzen besluttede at kaste sig over Paititi.

Tv-udsendelserne om rejsen har siden vundet flere tv-priser, og selvom man gjorde nye opdagelser, så lykkedes det ikke at finde den sagnomspundne dinosaur. Derfor gik de to på jagt efter et nyt eventyr.

- Det handler om at finde de rigtige mål. Hvor der både er en stor myte, og hvor der samtidig er en rimelig chance for faktisk at finde noget nyt. Hvis vi rejste ud efter yetien, så ville det være en ekspedition uden håb. Så da vi faldt over fortællingen om Paititi, så var det klart, at det var et område, som vi skulle til, siger han.

Ny rejse under opsejling

Han fortæller, at han allerede nu så småt er ved at planlægge endnu en rejse.

- Vi lever i en forunderlig tid, nok den bedste af alle tider. Infrastrukturen har gjort ekspeditioner som denne realistiske for en meget stor gruppe mennesker, og medicin har gjort det næsten risikofrit, hvis man tænker sig om, siger han.

- Sådan en rejse kan gøres i løbet af en sommerferie og kræver ikke måneder og år som ekspeditioner tog i gamle dage. Og der er stadig myter og mysterier tilbage derude, som stadig bare venter på at blive opklaret. Det er fedt, siger han.