Leder af asylcentre: Det er døduretfærdigt, at vi skal lukke

Asylcentret i Rødbyhavn på Lolland skal lukke i april 2017. Det sker, fordi Udlændingestyrelsen ikke længere vil lade Langeland Kommune drive asylcentre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En række belastende sager på asylcentre på Fyn og Langeland får nu direkte konsekvens for asylcentret i Rødbyhavn på Lolland.

Centret er drevet af Langeland Kommune, men fra 2017 skal kommunen ikke længere løfte asylopgaven.

quote Vi synes, det er døduretfærdigt

Signe Skovgaard, Afdelingsleder, Langeland Kommune. Om lukningen af asylcentret i Rødbyhavn

Det meddelte Udlændigestyrelsen tirsdag, og det betyder, at asylcentret i Rødbyhavn skal være afviklet inden udgangen af april 2017.

"Vi holder af vores job"

- Det kan jeg vist godt sige, at vi synes er døduretfærdigt, siger Signe Skovgaard, som er afdelingsleder for asylcentrene på Lolland og ansat af Langeland Kommune:

- Vi holder af vores job, og vi har ikke været en del af det, der er foregået på Langeland.

Både asylcentret i Skippergården i Rødbyhavn og asylcentret i Søllested på Lolland er drevet af Langeland Kommune.

Asylcentret i Søllested fik tidligere i år at vide, at det skal lukke som følge af et faldende antal asylansøgere, og nu skal de 300 asylansøgere i Rødbyhavn også sendes andre steder hen.

- Vi har ikke kendt til de spøgelser, der har været på Langeland og synes, vi har et godt samarbejde med Langeland Kommune, fortæller Signe Skovgaard.

Problemer med ledelsen

Det er bl.a. historier om to kvindelige ansattes overgreb på unge flygtningedrenge på Langeland og seksuelle overgreb mellem børn på et asylcenter ved Faaborg, der får Udlændingestyrelsen til at fratage Langeland Kommune opgaven med at drive asylcentre:

- Vi har blandt andet oplevet flere situationer, hvor kommunen har undladt at give centrale informationer til os, og der er under udbudsprocessen kommet nye oplysninger frem om alvorlige ledelsesmæssige problemer, siger Udlændingestyrelsens direktør, Tanja Franck i en pressemeddelelse.

quote Der er under udbudsprocessen kommet nye oplysninger frem om alvorlige ledelsesmæssige problemer

Tanja Franck, direktør i Udlændingestyrelsen

Signe Skovgaard fortæller, at hun ikke ved, hvad der skal ske med de asylansøgere, der lige nu bor på asylcentrene i Søllested og Rødbyhavn.

- Mange har været her et år, så nogle vil nok få at vide, om de kan få ophold her i landet.

Hun fortæller, at mange asylansøgere er vant til at blive sendt rundt i systemet. Nogle af dem er f.eks. kommet fra teltlejren i Næstved, da den lukkede.

Asylcentre i Søllested og Rødbyhavn

Langeland Kommune får en afviklingskontrakt for 2017. Kommunens indkvarteringspladser udfases, og beboerne flyttes til andre centre frem til udgangen af april.

Det vil ske hurtigst muligt med respekt for den enkelte beboer, oplyser Udlændingestyrelsen.