¨

Landmand truet med politianmeldelse: Nødt til at slagte særlige malkekøer

Denne race rød malkeko er ganske særlig, mener landmand Susanne Hovmand-Simonsen fra Knuthenlund Gods. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Denne race rød malkeko er ganske særlig, mener landmand Susanne Hovmand-Simonsen fra Knuthenlund Gods. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

1 af 2

Celletallene hos en gruppe lollandske røde malkekøer er for høje, mener Fødevarestyrelsen. Grotesk, mener landmanden.

Landmand Susanne Hovmand-Simonsen fra Knuthenlund på Lolland har en mulig politianmeldelse hængende over hovedet.

Hendes gamle race af røde, danske malkekøer har nemlig forhøjede celletal, og det har landmanden ikke indberettet til Fødevarestyrelsen. Forhøjede celletal betyder, at køerne har for mange hvide blodlegemer, og det kan være et udtryk for yverbetændelse.

- Vi politianmelder dem, fordi der ikke er fastsat bødestørrelse i fødevarelovens bemærkninger. Derfor er vi nødt til at skride til en politianmeldelse, siger fødevarechef for Sjælland, Henning Knudsen, fra Fødevarestyrelsen.

Følger bare reglerne

De forhøjede celletal betyder også, at Susanne Hovmand-Simonsen ikke må malke sin køer længere, og derfor har hun set sig nødsaget til at slagte seks af sine 49 køer.

Jeg er simpelthen så rystet over den politianmeldelse. Vores køer har ikke yverbetændelse

Susanne Hovmand-Simonsen, landmand

- Jeg er simpelthen så rystet over den politianmeldelse. Vores køer har ikke yverbetændelse. Køer, der er gamle har højere celletal. Køer, der går på græs, har højere celletal. Og køer, der går med deres kalve, har højere celletal, siger landmanden til TV ØST.

- Så der er mange andre faktorer, der kan give køerne et højt celletal.

Det er EU, der fastsætter reglerne for, hvornår en kos celletal er for højt. Og hvis tallene er for høje, så griber Fødevarestyrelsen ind.

- Vi er jo tilsynsmyndighed på mejeriet og skal sikre, at de følger reglerne. Når reglerne bliver overtrådt, så bliver vi nødt til at gøre noget for, at reglerne fremadrettet bliver overholdt, siger Henning Knudsen.

Helt særlig race

Susanne Hovmand-Simonsen er bange for, at reglerne vil gå ud over bestanden af den race af rød malkeko, hun har gående ved Knuthenlund Gods.

Når reglerne bliver overtrådt, så bliver vi nødt til at gøre noget for, at reglerne fremadrettet bliver overholdt

Henning Knudsen, Fødevarestyrelsen

- På alle de gamle billeder fra 1800-tallet er det den her ko, der fremgår. Den blev egentlig startskuddet til dansk landbrugs succes med vores mejeriprodukter internationalt. Kvaliteten af dens mælk er helt enestående og usammenlignelig med andre racer, siger landmanden.

Der er jo regler af en årsag. Hvorfor skal du ikke leve op til dem?

- Det handler ikke om, at jeg skal have særlige regler eller have dispensation end andre landmænd. Selvfølgelig skal jeg leve op til reglerne, ligesom alle andre, siger Susanne Hovmand-Simonsen og fortsætter:

- Men vi står i en særlig situation, som handler om vores genetiske materiale. Det er ved at kollapse. Det her er ikke fortidens dyr. Det er fremtidens.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App