Landdistrikternes Fællesråd: Handelslivet i mindre byer er stærkt under pres

Et nyt initiativ skal skabe liv i Nakskovs handelsmiljø. Det er en god idé, mener Landdistrikernes Fællesråd. De små byer er nemlig stærkt under pres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et helt års gratis husleje. 

Sådan lyder initiativet fra Business Lolland-Falster, som skal skabe liv og aktivitet i handelsmiljøet i Nakskov. 

Projektet, som er i samarbejde med handelsstandsforeningen Nakskov Handel & Erhverv, skal tiltrække iværksættere og kunstere til byen. Og det mener Steffen Damsgaard, bestyrelsesformand for Landdistrikternes Fællesråd, er en god idé.

- Jeg synes, det er rigtig positivt, at man tilbyder iværksættere den her mulighed. Det fjerner én af barrierne, hvis man går med drømmen om at starte egen butik, siger han til TV ØST.

quote Jeg håber virkelig, man ser noget positiv udvikling ud af det

Steffen Damsgaard, bestyrelsesformand, Landdistrikternes Fællesråd

Flere vil tænke sig om

Det eneste, lejerne skal betale er driftsomkostninger, og lokalerne stilles til rådighed af ejerne, som bakker op om forslaget.

Og det kan altså være med til at skubbe iværksættere i gang, mener formanden.

- Jeg er overbevist om, at der er flere, der vil tænke sig en ekstra gang om, hvorvidt man har lyst til at starte butik op. Det kan være et af de vigtige elementer, men selvfølgelig skal man arbejde med at gøre det attraktivt på en lang række måder for at få den fulde effekt, siger Steffen Damsgaard.

Smutter de efter året er gået?

Tilbuddet om gratis husleje er kun gældende et år. 

Risikerer man ikke, at iværksætterne smutter efter det år er gået?

- Der er altid en risiko, når særlige gunstige betingelser ophører. Men alternativet er, at der er nogen, der ikke kommer i gang med deres virksomhed. Og vi ved, at den første periode kan være ekstra hård. Ved at man har fjernet en barriere, får man måske en bedre start og efter et år har man måske et bedre indtægtsgrundlag, som gør, at man kan fortsætte butikken. Så jeg synes faktisk, det er et godt initiativ. Jeg håber virkelig, man ser noget positiv udvikling ud af det, siger Steffen Damsgaard.

quote Det er vigtigt at gøre en ekstraordinær indsats for at skabe et attraktivt byliv med butikker og handlende

Steffen Damsgaard, bestyrelsesformand, Landdistrikternes Fællesråd

Generelt problem i mindre byer

For de mindre byer trænger til en positiv udvikling, lyder det fra Steffen Damsgaard.

- Vi ser i byerne - især i mindre byer og byer, der tidligere var hovedbyer inden kommunesammenlægningen - at der er handelslivet stærkt under pres, hvor der er flere tomme ruder. Sammen med at internethandel også fylder mere og mere og dermed kommer folk ikke fysisk i butikken. Så det er vigtigt at gøre en ekstraordinær indsats for at skabe et attraktivt byliv med butikker og handlende, for det har også en helt klar afsmitning på bosætningen, siger han. 

Nærliggende at flytte 

Men vil det have en afsmitning på bosætningen? For der er ikke et krav om, at man skal være bosat i Nakskov, hvor butikslokalerne ligger.

Er det den rigtige beslutning?

- Jeg kunne forestille mig, at det vil gøre, at enten er man bosat i nærområdet, og hvis man ikke er, så kunne det være en god måde at få folk til at overveje at bosætte sig i området. Hvis først man har sin butik, sin virksomhed i Nakskov, så vil det også være nærliggende at flytte til området, siger han.