Læge pressede Liva til at droppe morfin efter halskræft: Nu er hun taknemmelig

Liva Halling Gade fra Nakskov blev presset af sin læge til at trappe ned på sit morfinforbrug. Først blev hun frustreret, men i dag er hun taknemmelig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Til at starte med, bliver man rigtig gal.

Sådan siger Liva Halling Gade om sin reaktion, da hendes læge ville have hende til at trappe ned på sit morfinforbrug.

Hun fik store mængder morfin, fordi hun havde haft halskræft og været igennem stråle- og kemobehandlinger. Pludselig fik hun en ny læge i Nakskov, som sagde, at hun skulle til at trappe ned på medicinen.

quote Jeg lå og rallede på gulvet

Liva Halling Gade, Nakskov

- Det var jo ligesom at få stjålet slik ligesom et lille barn, der får taget sit slik, forklarer hun.

Store frustrationer

Liva Gade Halling havde ikke selv opdaget, at hun havde udviklet et overforbrug af smertestillende medicin. Derfor var hun heller ikke begejstret for lægens vurdering, og hun lod sine frustrationer komme til udtryk gennem vrede Facebookopdateringer og en klage til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hun er langt fra den eneste, der har klaget.

Region Sjælland ligger på en førsteplads, når det kommer til brugen af smertestillende medicin. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
Region Sjælland ligger på en førsteplads, når det kommer til brugen af smertestillende medicin. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Foto: TV2 ØST

Udbudsklinikken Nordic Medicare i Nakskov har modtaget flere serviceklager, men klinikken er aldrig blevet dømt til at udbetale erstatning for fejlbehandlinger.

Ifølge klinikken kommer klagerne oftest fra patienter, der skal trappes ud af afhængighedsskabende medicin.

- Det er klart, at der blandt flere tusinde patienter er nogen, der synes, det er forkert, og at de gerne vil fortsætte deres forbrug af afhængighedsskabende medicin, og det skaber nogle konflikter, siger speciallæge Brian Lærke fra Nordic Medicares klinik i Nakskov.

Rekordstort forbrug af smertestillende

Noget tyder på, der er for mange her i regionen, som bruger smertestillende medicin. Region Sjælland ligger nemlig på en førsteplads, når det kommer til brugen af smertestillende medicin. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

quote Vi ligger så højt oppe, at det er tankevækkende, og det skal gøre noget ved

Preben Cramon, sundhedsfagligchef i Region Sjælland

- Vi ligger så højt oppe, at det er tankevækkende, og det skal gøre noget ved, siger Preben Cramon, sundhedsfagligchef i Region Sjælland.

De 20-39-åriges forbrug af opioider, morfinlignende medicin, ligger 30 procent over landsgennemsnittet. Og når det kommer til beroligende medicin mod psykiske problemer, som benzodiazepin, forbruger Region Sjællands patienter 52 procent mere end landsgennemsnittet. 

- Vi har ikke de præcise årsager, men her i Region Sjælland har vi områder, hvor vi har en meget høj sygdomsforekomst, og det gælder både inden for smerteområdet og indenfor psykiske problemer, forklarer Preben Cramon.

For at komme problemet til livs, vil Region Sjælland øger indsatsen på området ved at tilbyde flere praktiserende læger besøg af farmaceuter, der kan rådgive om, hvordan man bedst nedtrapper patienter, der er afhængige af medicin.

Glad for nedtrapning

I dag er Liva Halling Gade taknemmelig for, at hendes læge pressede hende til at trappe ned på medicinen.

- Jeg har trukket klagen tilbage, fordi jeg ikke synes, der er hold i den. Jeg er kommet langt videre efter det, siger hun.

1700 patienter skifter læge
Læs også
Familielægen går på pension: Nu skal 1.700 patienter flytte læge
1700 patienter skifter læge
Læs også
Familielægen går på pension: Nu skal 1.700 patienter flytte læge

Hun forklarer, at det var hårdt at trappe ned på medicinen, men hun mener, det har været det hele værd.

- Jeg lå og rallede på gulvet, og jeg kunne ikke selv styre det, men ved lægens hjælp, har jeg klaret det, siger hun.

Nu står hun frem og deler sin historie i håb om, at andre vil lytte til lægernes råd og slippe for den samme frustration, som hun selv havde i starten.

 - Jeg vil råde patienterne til at slå kold vand i blodet og tage en dialog med lægerne, hvis der er noget, der går dem på.


Nyhedsoverblik