¨

Kuling over Sydhavsøerne - oversvømmelser flere steder

00:26

Video: Bo Morten Skov

Et lavtryk over Polen svirper med halen over de sydlige egne af Danmark med stormende kuling, som i disse timer vandet til at stige.

Onsdag har budt på rigtigt efterårsvejr, som vi kender det med solid blæst og visse steder også regn. Allerede fra dagens start var der meldinger om, at blæsten ville få vandstanden ved kyster og i havne til at krybe op til en meter over normalen, og det ses blandt andet i havnebyen Nakskov her til eftermiddag.

Havvinden skubber vand ned hele vejen fra Stockholm i Østersøen til Danmark

Marie Timm, vagthavende meteorolog, DMI

I Nakskov skvulper bølgerne ind over havnekanten og dækker de omkringliggende arealer i cirka en støvleskaftshøjde – eller mere nøjagtigt 90 centimeter over dagligt vande.

Det viser billeder fra området, som TV2 ØST har modtaget, ligesom der også er meldinger om oversvømmelser i Nysted.

Hos DMI oplyser vagthavende meteorolog, Marie Timm, at det er et lavtryk over Polen, som dagen igennem har givet blæsevejr og nedbør til især Bornholm, men også Møn, Falster og Lolland.

Artiklen fortsætter under billedet

I Nakskov er et par gode gummistøvler i dag at tilråde, hvis man har ærinde på lystbådehavnen. Foto: Lars Dalsig

- Lavtrykket genererer en kuling til havs på 15-18 meter i sekundet fra nordøst, og det giver lidt mere skum på bølgerne end normalt og højere vandstand, siger hun og tilføjer:

- Havvinden skubber vand ned hele vejen fra Stockholm i Østersøen til Danmark, hvor vandet skal igennem bælterne, samtidig med at der også presses vand ned fra nord mod Kattegat. Her er især Øresund og Lillebælt en prop, hvorved vandet presses op i Nakskov, Gedser og det sydfynske øhav.

Artiklen fortsætter under billedet

Blandt andet ved Møns Klint klasker bølger med hvide skumtoppe ind mod kysten. Foto: Per Rasmussen

Marie Timm oplyser, at vandstanden topper netop nu med op til 115 centimeter i havnene på Sydhavsøerne. Det giver dog ikke anledning til bekymring på disse kanter.

- Vi er mere bekymrede for Sønderborg, der ligger lidt i et hjørne, hvor vandet ikke kan trænge væk, forklarer vagthavende.

I Nakskov er vandet dog ikke krøbet længere op, end at havnemester Tummas Juul, tager situationen med ro i sindet. Han oplyser til TV2 Øst, at der intet usædvanligt er i de oversvømmelser, som ses her til eftermiddag på havnen i Nakskov.

- Industrihavnen er ikke påvirket. Det er kun lystbådehavnen i et område med lavere kajkanter, der er beregnet til oversvømmelse, som bliver oversvømmet ved 90 centimeter, som vi har i dag, siger han.

Nyt dige skal bestå sin eksamen

Vi kan gå rundt – om ikke helt tørskoet – så dog i træsko

Tommy Frederiksen, formand Nysted Bådelaug

Højvandet kulminerer sidste på eftermiddagen omkring klokken 18, og i Nysted går mand lige nu spændte rundt i byens bådlaug.

Her har man ad flere omgange de senere år oplevet at blive rendt over ende af højvandet, men denne gang har et nyt dige fået lov til at stå sin prøve.

- Det virker i hvert fald med den vandstand, vi har ind til videre. Vi er tidligere blevet taget lidt med bukserne nede, hvor vi er blevet varslet om forhøjet vandstand, men ikke nået at sætte diget op. Men det nåede vi denne gang, siger Tommy Frederiksen, der er formand for Nysted Bådelaug.

Artiklen fortsætter under billedet

Ind til videre holder siget stand hos Nysted Bådelaug, som tidligere har været oversvømmet ind til flere gange. Foto: Tommy Frederiksen

Efter ad to omgange at måtte sætte klubhuset i stand efter oversvømmelser, fik bådlauget den idé at bygge et dige, som lejlighedsvist kunne blive sat op til at holde vandet ude, når havet steg grundet storm.

I dag er første gang, at diget for alvor skal bestå sin eksamen.

- Vi mangler måske 30 centimeter i, at det kulminerer med højeste vandstand her i Nysted. Men vi kan gå rundt – om ikke helt tørskoet – så dog i træsko uden at få våde fødder, siger Tommy Frederiksen.

- Det ser ud som om, det virker.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App