Kramnitse eller Kramnitze? Torsdag skal byråd stemme om navneændring

Tre byer i Lolland Kommune får onsdag aften at vide, om deres ønske om at skifte stavemåde får lov at gå videre til højeste instans.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De har kæmpet for det i flere år, og torsdag aften kan de komme ét skridt tættere på drømmen.

Beboerne i de lollandske byer Kramnitse, Kuditse og Tillitse vil gerne ændre deres bynavne.

S'erne skal ud, z'erne skal ind.

På aftenens dagsorden

En rundspørge blandt de lokale har tidligere vist et overvældende flertal for ændring tilbage til Kramnitze, Kuditze og Tillitze. 

Læs også
Landsby kæmper for eget bynavn: Vil have z´et tilbage
Læs også
Landsby kæmper for eget bynavn: Vil have z´et tilbage

Det var blandt andet udslagsgivende for, at både klima-, miljø- og teknikudvalget og økonomiudvalget i Lolland Kommune har vendt tommelfingeren op til de tre byers ønske.

Derfor hedder punkt 5 på torsdag aftens byrådsmøde 'Ansøgning om ændring af stavemåde af bynavne for byerne Kramnitse, Tillitse og Kuditse'.

Afgøres i særligt udvalg

Stemmes forslaget igennem, vil sagen gå videre til Stednavneudvalget under Kulturministeriet. Udvalget er landets øverste myndighed, når det gælder ændring af bynavne.

quote Det handler om følelser. Alle os, der bor her, har jo altid skrevet det med z

Flemming Vesterborg Larsen, formand i Kramnitse Beboerforening

Men hvor de lokales ønsker har vejet tungt i Lolland Kommune, vil Stednavneudvalget også kigge på det historiske grundlag for en eventuel navneændring. Det fortalte udvalgets formand, Peder Gammeltoft, for nylig til TV ØST.

- Hvorvidt et autoriseret stednavn kan få ændret stavemåde eller ej kommer an på flere faktorer. Som tommelfingerregel skal et autoriseret stednavn følge dansk retskrivning. Hvis et lokalsamfund ønsker en stavemåde, der afviger fra dette, skal det kunne dokumenteres, at den ønskede stavemåde har været i brug generelt tidligere, det vil sige for eksempel på nationale kortserier, officielle dokumenter eller handlinger, skrev Peder Gammeltoft den 17. august i en mail til TV ØST.

Det handler om følelser

Kramnitse går til kamp
Læs også
Lolland med z: Småbyer ét skridt tættere på navneændring
Kramnitse går til kamp
Læs også
Lolland med z: Småbyer ét skridt tættere på navneændring

Kramnitse Beboerforenings formand Flemming Vesterborg Larsen har været en af sagens største forkæmpere, og han er spændt på aftenens byråd.

- Det handler om følelser. Alle os, der bor her, har jo altid skrevet det med z, og det er jo nogle professorer, der har besluttet, at det skulle være med s, siger han med henvisning til en cirka 30 år gammel beslutning om, at byerne skulle staves med s.

- Jeg håber meget, at vi får et ja, tilføjer han.

Kramnitse går til kamp
Læs også
Udvalg forklarer: Derfor fik Kramnitse afslag på "z"
Kramnitse går til kamp
Læs også
Udvalg forklarer: Derfor fik Kramnitse afslag på "z"

Strækker sig langt tilbage

Z'erne, der altså muligvis kommer tilbage til Lolland, stammer helt tilbage til det slaviske folk venderne, der for omkring 1.000 år siden holdt til på det, vi i dag kender som den polske og tyske nordkyst.

Eksempelvis minder Kramnitze meget om et slavisk ord for 'handelsby'. 

Og det var netop handel, der bandt Lolland og venderne sammen på den tid.

Byrådsmødet begynder torsdag aften klokken 18 på rådhuset i Maribo.