¨

Kraftig blæst på vej - DMI advarer om risiko for forhøjet vandstand

Nykøbing Falster var en af de byer, der måtte kæmpe med oversvømmelser i sidste uge. Foto: Privatfoto - Steen Renner

Onsdag kan kraftig blæst betyde forhøjet vandstand i Smålandsfarvandet.

Den blæsende start på 2019 ser ud til at fortsætte.

De kommende dage kan vindstød af stormstyrke eller hård kuling nemlig ramme landet, og det betyder også risiko for forhøjede vandstande.

DMI advarer således om, at vandstanden i Smålandsfarvandet kan stige til mellem 1,2 og 1,4 meter over normalen natten til onsdag.

- Det skyldes et lavtryk, som natten til tirsdag bevæger ned over Danmark fra nordvest og ventes tirsdag eftermiddag at ligge over Polen. En kraftig vesten vind vil fra blæse mandag eftermiddag. Det sender vand ind i Skagerrak og den nordlige del af Kattegat, skriver vagtchef Klaus Larsen på DMI's hjemmeside.

- Da den præcise bane for lavtrykket er endnu usikker og ændringer kan medføre enten lidt højere eller lavere vandstand, skriver vagtchefen desuden.

Varslet varer foreløbigt fra onsdag den 9. januar klokken 03.00 til klokken 11 samme dag. Den forhøjede vandstand kan føre til lokale oversvømmelser ved kysterne.

Artiklen fortsætter under billedet...

Langø Havn blev også oversvømmet. Foto: Privatfoto - Hanne Marker

Stormflod ramte i sidste uge

I sidste uge førte blæst med kraftige vindstød til forhøjet stand flere steder i regionen, blandt andet i Smålandsfarvandet og i Isefjorden. I den sydlige del af regionen var den forhøjede vandstand så slem, at Stormrådet har kategoriseret den som en egentlig stormflod.

Stormrådets afgørelse betyder, at skaderamte i de udpegede områder har mulighed for at søge om erstatning for skader på bygninger eller andet, der er opstået som følge af de oversvømmelser, som stormfloden har medført. 

SÅDAN DEFINERES EN STORMFLOD:

  • Det er Stormrådet, der afgør, om der har været stormflod i Danmark.
  • Normalt dækker forsikringer på huse og ejendomme ikke skader som følge af stigende vandstand.
  • Men hvis Stormrådet når frem til, at der har været stormflod, kan man søge erstatning fra den offentlige stormflodsordning.
  • Stormflod er oversvømmelse som følge af en ekstrem høj vandstand i havet. Betingelsen for at erklære stormflod er, at den statistisk sker sjældnere end hvert 20. år.
  • Stormrådet afgør, hvorvidt der har været stormflod i et område på et bestemt tidspunkt. Det sker i samarbejde med DMI og Kystdirektoratet.
  • Stormrådet har ni medlemmer. Det består af en uafhængig formand samt repræsentanter for kommuner, ministerier, forsikringsselskaber og Forbrugerrådet.
  • Der kan ikke ydes erstatning for stormflod ved skader sket i områder, der ikke er omfattet af Stormrådets afgørelse.
  • Bor man i et område berørt af stormflod, har man to måneder til at anmelde skaderne.

     

Kilde: Stormrådet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App