Kommune vil kåre flotte huse

Lolland Kommune vil begynde at præmiere flotte ejendomme og huse i kommunen. Det har de allerede gjort i flere år i den gamle Højreby Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Rødbyvej ved Søllested på Lolland ligger et hus fra 1928.

Det har gennem årene gennemgået en del renoveringer - især inden for de senere år, efter Jytte Østergaard og hendes mand overtog stedet fra hendes forældre.

Huset blev sidste år kåret til Årets Hus af Højreby Turistkreds på Vestlolland.

- Det er da dejligt. Vi har knoklet meget på det, så det er dejligt, der er nogen, der tænker på os, siger Jytte Østergaard.

Vil hylde de positive historier

Priserne er en del af en tradition fra den gamle Højreby Kommune, som ved kommunalreformen blev slået sammen med andre kommuner og blev til Lolland Kommune.

Herefter har Højreby Turistkreds ført traditionen videre og uddeler også Årets Forskønnelse.

Priserne bliver uddelt som et modstykke til alle de faldefærdige bygninger, der er på Vestlolland.

- Vi vil gøre opmærksom på, at det ikke bare er ren elendighed, der er altså også nogle gode historier ind imellem med nogle nye byggerier, og der er masser af mennesker, som gør noget for at få tingene til at hænge sammen, siger formanden for turistkredsen, Preben Jelsbak.

Stor kommune  vil også uddele priser

Samme tanke har politikerne nu også fået i Lolland Kommune.

Her er der ved at blive nedsat et udvalg som fra i år skal kåre flotte bygninger, renoveringer og energiløsninger. Præmien bliver et skilt til bygningen og 3.000 kr.

- Det synes jeg da er en god idé. Så kan det da være, folk gør lidt ved deres huse. Der står så meget faldefærdigt rundt omkring, det ser forfærdeligt ud, siger Jytte Østergaard.

Lolland Kommune vil i alt uddele fem priser hvert andet år.