Kommune lukker byens børnehave: - Det er fuldstændig ubegavet

Skolen i Dannemare er allerede lukket, og nu har kommunen besluttet at lukke byens børnehave. Imens frygter det lokale supermarked for fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når de sidste børn bliver hentet fra Dannelunde Børnehave af deres forældre inden sommerferien, så åbner den kommunale børnehave ved Dannemare ikke op igen.

quote Hele Sydvestlolland er nu uden pasningsmuligheder til småbørn

Steen Bahnsen, far til to børn

Lolland Kommune har besluttet at lukke børnehaven fra udgangen af juni 2020, fordi børnetallet ikke er højt nok. Der skulle ifølge kommunen i gennemsnittet være cirka 20 børn årligt i børnehaven. Det seneste tal viste, at der var 11 børn i Dannelunde Børnehave.

Men beslutningen om at lukke børnehaven på det sydvestlige Lolland, kan ifølge forælder og tilflytter Steen Bahnsen få alvorlige konsekvenser for lokalområdet.

- Det er fuldstændig ubegavet, fordi beslutningen tager slet ingen humanistiske eller menneskelige hensyn. Den er fuldstændig kynisk kold overfor et helt landområde – hele Sydvestlolland er nu uden pasningsmuligheder til småbørn, siger Steen Bahnsen, der for halvanden uge siden flyttede sin søn til en børnehave i Søllested, mens hans lidt ældre datter forlod børnehaven og begyndte i førskole samme sted.

Skabte utryghed i lokalområdet

Beslutningen om at lukke den lokale børnehave kommer efter, man gennem flere år lokalpolitisk har diskuteret at lukke Dannelunde Skole. Først sidste år besluttede byrådet dog at lukke skolen fra udgangen af skoleåret 2020.

Allerede nu er samtlige elever dog rykket til andre skoler, og skolen i Dannemare er lukket ned. Men den lange diskussion har alligevel, ifølge Steen Bahnsen, skabt en lokal utryghed.

- Man har spredt en usikkerhed i lokalbefolkningen om skolens fremtid og ikke vedligeholdt stedet, siger han og forklarer, at det har holdt eventuelle nye forældre fra at lade deres børn begynde i den lokale skole.

- Nu kommer byen til at degenerere. Når man fjerner en livsnerve, som en skole og en børnehave er, fra en egn, så bliver egnen meget fattigere og mindre attraktiv for tilflyttere. Folk kan ikke sælge deres huse, og folk med børn kommer ikke til området, siger han.

Artiklen forstætter under billedet.

En forening købte den gamle skole for en krone af Lolland Kommune og drømte om at starte en friskole i stedet. Men der var ikke nok tilmeldte elever, og planerne blev droppet tidligere i år.
En forening købte den gamle skole for en krone af Lolland Kommune og drømte om at starte en friskole i stedet. Men der var ikke nok tilmeldte elever, og planerne blev droppet tidligere i år. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Han bliver bakket op af lederen af Dannelunde Børnehave Lene Andersen, der har bemærket samme usikkerhed i lokalområdet og nu forudser store konsekvenser for byen.

- Det er smadderærgerligt, fordi nu kommer byen til at mangle deres børnehave, og hvis der ikke er nogen skole eller børnehave, så bliver det svært at få familier til byen, siger Lene Andersen.

Hun ærgrer sig over, at flere forældre i området gennem længere tid har fravalgt børnehaven.

- De har valgt andre tilbud, fordi vi var lukningstruet, og det var en ond spiral, som vi blev ramt af, siger Lene Andersen.

Den lokale brugs frygter for fremtiden

Hos Dagli'Brugsen i Dannemare kommer nyheden om lukningen af børnehaven ikke som nogen stor overraskelse.

- Det har båret derhen af i nogle år, siger brugsuddeler Finn Andersen.

- Men beslutningen er lige så trist, som da man valgte at lukke skolen, tilføjer han.

quote Jeg frygter, at vinteren kan blive økonomisk svær for os at komme igennem

Finn Andersen, brugsuddeler

Beslutningen kan nemlig vise sig at få store konsekvenser for den lokale brugs. Finn Andersen frygter, at det på sigt kan blive svære at opretholde det niveau, varesortiment og den bemanding, som han gerne vil have.  

- Vi er en sæsonbutik, som har væsentligt mere at lave om sommeren, men vi vil også gerne være attraktive om vinteren. Det er dog klart, at jo mere der forsvinder af det faste fundament, jo svære kan det blive at fastholde det samme niveau i butikken både sommer og vinter, siger han og fortsætter:

- Jeg frygter, at vinteren kan blive økonomisk svær for os at komme igennem og opretholde et varesortiment, fordi der på sigt forsvinder et kundegrundlag.

Kommunen sparer seks millioner kroner

Årsagen til lukningen af børnehaven skyldes ifølge formanden for Børne- og Skoleudvalget Signe Lund (S) det lave børnetal og en slunken pengekasse i Lolland Kommune.

- Vi har nogle budgetmæssige udfordringer i kommunen, siger hun.         

Helt konkret blev der i Lolland Kommune sidste år indgået et budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, hvor partierne aftalte, at hvis ikke børnetallet i Dannelunde Børnehave ikke kom op over 20 børn, så ville lokalpolitikerne lukke børnehaven.

Artiklen fortsætter under billedet.

Signe Lund (S), formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune.
Signe Lund (S), formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Det er den aftale, som nu er blevet godkendt af byrådet, forklarer Signe Lund, som gerne så, at kommunen kunne have flere børnehaver og skoler i landdistrikterne.

- Men hvis børnetallet ikke er til det, så kan vi ikke drive det, siger hun.

Hun forstår udmærket lokalbefolkningens frygt for fremtiden med, at Dannemare kan udvikle sig til en soveby under afvikling.

- Jeg forstår godt deres bekymring, og det er også vores bekymring som politikere. Men når forældrene i området selv stemmer med fødderne ved at tage deres børn ud af børnehaven og sætte dem ind i andre institutioner, så er det for politikere svært at bakke op om, siger Signe Lund.

Lolland Kommune sparer ifølge udvalgsformanden seks millioner kroner på at lukke skolen og børnehave.

Anbefaler ikke længere området til vennerne

Steen Bahnsen flyttede for nogle år siden sammen med sin familie fra Hellerup ved København til Lolland, hvor de faldt for mulighederne ved Dannemare. I begyndelsen talte han varmt for området og opfordrede sine venner til at gøre det samme.

Men det gør han ikke længere.

- Før har jeg været meget glad for at fortælle vores venner og bekendte i København om vores beslutning, men det er jeg holdt op med og at anbefale området, fordi det er meget risikofyldt, siger han.

Og det ærgrer Signe Lund at høre disse ord fra en tilflytter.

- Det er ulykkeligt. Jeg kan godt forstå, at han er flyttet til et naturskønt område, hvor skolen og børnehaven kører. Det forstår jeg faktisk godt. Men vi kunne kun holde liv i skolen og børnehaven i Dannemare, hvis der havde været forældre, som havde valgt skolen og børnehaven, så havde den overlevet.   

Børnene hos Dannelunde Børnehave anvises nu af Lolland Kommune til andre kommunale pasningstilbud, mens de ansatte i børnehaven ifølge Lene Andersen bliver forflyttet til andre institutioner i området.