Kommunalforsker om Pleje Plus: Det er en usædvanlig sag

En kommunalforsker påpeger, at sagen om plejefirmaet Pleje Plus er ret usædvanlig. Så mange af den her type sager har der heller ikke været, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Manglende bleskift til ældre borgere, flere hundrede klager, ingen bad i måneder og mistanke om snyd. Anklagerne er mange mod det omstridte plejefirma, Pleje Plus, der tirsdag modtog deres anden advarsel fra Lolland Kommune.

Kommunen selv har fået to påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed, der ikke mener, at Lolland Kommune har ført tilstrækkelig og ordentlig tilsyn med det private plejefirma.

Sådan en sag er bestemt ikke noget, man ser hver dag, lyder det fra forskningsprogramleder Ulf Hjelmar fra KORA – Det Nationale Forskningsinstitut for Kommuner og Regioner.

- Det er i hvert fald en usædvanlig sag, den her. Usædvanlig i omfang, både med antallet af klager, med advarsler og påbud fra Styrelsens for Patientsikkerhed. Men det er også usædvanligt med så mange borgere, der har skiftet leverandør i løbet af så kort tid, siger Ulf Hjelmar til TV ØST.

DF vil ændre reglerne

Da nyheden om den anden advarsel til Pleje Plus kom frem på TV ØST i går, så reagerede Dansk Folkepartis ældreordføre, Jeppe Jakobsen, med det samme.

Han sagde i et interview med TV ØST, at man må se på reglerne, således staten har mulighed for at gribe i disse sager, når kommunerne ikke selv gør det i tide. 

Og det skal de have lov til, lyder det fra Lolland.

- Hvis de synes, der skal ændres noget på et nationalt plan i forhold til det her, så skal de være mere end velkommen. Jeg forholder mig kun til, at vi har fulgt gældende lovgivning og handlet derefter, siger Holger Schou Rasmussen (S).

To muligheder for national indgriben

Ifølge Ulf Hjelmar, så er der grundlæggende to muligheder, hvis man fra Folketinget vil blande sig i kommunale udbud.

- De kan ændre på udbudsreglerne og stramme tøjlerne, hvilket betyder, at kommunerne ikke vil få så stor selvbestemmelse over udbuddet, og hvad de vægter højest - om det er pris eller kvalitet. Det kan dog få den konsekvens, at kommunerne kommer til at betale flere penge for ydelserne hos private selskaber, da en eventuel leverandør så skal leve op til nøje specificerede kvalitetsbetingelser, og kommunens forpligtelser i forhold til for eksempel tilsyn vil blive øget. Alternativt kan man fra statsligt hold opfordre til og finansiere øget vidensdeling og analyser på området, så vi bliver klogere på området, siger forskningsprogramlederen.

Dyrt betalte lærepenge

Ulf Hjelmar påpeger i øvrigt, at de nuværende regler om udbuddet, der har gjort det muligt for Lolland Kommune at vælge Pleje Plus som leverandør, blev indført i 2013. 

Derfor mener han, at kommunen endnu ikke har nået at opbygge mange erfaringer i denne type af udbud.

- Det er rigtig svært for leverandørerne, borgerne og kommunen. Det er dyrt betalte lærepenge. Det er helt sikkert.

play
Inge Doris

Over 500.000 danskere har nu fået mindst et vaccinestik

play
Broløbet

Folkene bag broløbet er klar med ny dato

play
Kalkunbesætning aflivet pga fugleinfluenza

Endnu et udbrud af fugleinfluenza - 4.000 kalkuner skal aflives

play
cirkus.4

Cirkus Arena vil lave kæmpe vandland, ferieboliger og koncertsted

play
DJI_0004

Brorfelde Observatorium forsøger sig med frivillig betaling til udendørs aktiviteter

play
Indslag kollektive klaedeskab.transfer

I det fælles klædeskab kan man bytte sig til nyt tøj - og så er det til gavn for miljøet

Se flere