Købt for millioner: Værk af berømt maler vender hjem til Lolland-Falster

Et ikke før set værk af kunstneren Hammershøi blev i dag vist frem på Fuglsang Kunstmuseum på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fuglsang Kunstmuseum på det østlige Lolland har fået et ganske særligt maleri ind i samlingen.

Der er tale om et værk udført af selveste Vilhelm Hammershøi – en kunstner, som særligt efter sin død er blevet et stort navn på også den internationale kunstscene – og hans værker handles i dag for svimlende summer og har nået op på over 30 millioner kroner.

quote Når ellers man kan rejse, så kommer der folk fra fjerne egne, som rigtig gerne vil se Hammershøis malerier

Anna Schram Vejlby, museumsdirektør, Fuglsang Kunstmuseum

Prisen for nyerhvervelsen på Fuglsang oplyses dog ikke – men hører som andre Hammershøi værker hjemme i millionklassen – og det er måske også historien bag, der er mere interessant.

- Her kommer et fuldstændigt ukendt værk, som har været i en privat samling og endda i udlandet, og nu kommer det tilbage til Lolland-Falster, hvor det blev malet, fortæller Anna Schram Vejlby, der er museumsdirektør ved Fuglsang Kunstmuseum.

- Det er kæmpestort for Fuglsang Kunstmuseum at få et landskab af Hammershøi ind i samlingen.

Sådan ser museets nyerhvervelse ud.
Sådan ser museets nyerhvervelse ud. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Hun fortæller, at kunstmuseet længe gerne har villet have et landskabsmaleri af den kendte kunstner ind i samlingen – og i sidste måned lykkedes det så – hele vejen fra Schweiz, hvor maleriet har haft hjemme i en privat samling. I øvrigt hos en dansk familie, hvis forfædre antageligt har købt maleriet af kunstneren selv omkring århundredeskiftet.

Fuglsang Kunstmuseum blev i sin nuværende form åbnet i 2008, men er blandt landets ældste kunstmuseer.
Fuglsang Kunstmuseum blev i sin nuværende form åbnet i 2008, men er blandt landets ældste kunstmuseer. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Selvom landskaberne ikke hører til blandt Hammershøis mest kendte værker, så passer netop dette maleri særligt godt ind i samlingen hos Fuglsang Kunstmuseum.

- Vi har længe ønsket os et godt eksempel på et Hammershøi landskab og været på udkig efter det, siger Anna Schram Vejlby.

Fandt kærligheden på Falster

Historien er den, at Hammershøi forelskede sig i Ida Ilsted, der var datter af købmanden i Stubbekøbing og parret blev siden gift. Flere af Hammershøis malerier er således af de falsterske landskaber.

- Han har malet flere billeder fra omegnen af Falster – og det er dette billede også et eksempel på, fortæller Anna Schram Vejlby og tilføjer:

- Vi gætter på, han har malet det, den sommer han forlover sig med Ida Ilsted – i juni måned 1890 – og de gifter sig året efter.

Billedet forestiller en lille trægruppen på en lille landtange, der strækker sig ud i vandet malet i grå farver, som var det diset eller tåget vejr – noget særligt Hammershøisk, der giver hans værker en drømmende karakter, påpeger museumsdirektøren:

- Det er typisk Hammershøi, at han finder et stille sted og maler et tyst billede i de gråtoner, som vi kender. Så der er en ro over hans billeder.

Det er ikke hver dag, museumsforvalter Jesper Smith hænger et Hammershøi-værk op. Men i dag var en sådan dag, og nu har museet hele to af den verdenskendte kunstners værker hængende.
Det er ikke hver dag, museumsforvalter Jesper Smith hænger et Hammershøi-værk op. Men i dag var en sådan dag, og nu har museet hele to af den verdenskendte kunstners værker hængende. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Hammershøi har i de seneste år fået et internationalt gennembrud. Foruden USA og Europa er man også i Japan meget optaget af Hammershøi.

- Det kan man måske godt forstå, der er noget tyst – nærmest japansk over Hammershøi, pointerer Anna Schram Vejlby, der også mærker den internationale interesse på Fuglsang Kunstmuseum, hvor man i forvejen har et værk af kunstneren hængende. Dette er dog et motiv fra London.

- Når ellers man kan rejse, så kommer der folk fra fjerne egne, som rigtig gerne vil se Hammershøis malerier og høre hans historie, siger museumsinspektøren og tilføjer:

- Vi håber, der er rigtig mange, der vil komme og se den her nyerhvervelse, som tilhører os allesammen nu – og som vi nu endelig kan fortælle om. Vi har arbejdet på det her i flere år, og nu er det her og hænger på sin plads.

Kunstmuseet har erhvervet maleriet med støtte fra den lokale venneforening, samt Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden


Nyhedsoverblik