Klimatilpasning er millioner værd

Et nyt værktøj har allerede vist sig at kunne spare millioner på klimatilpasning for for eksempel at forhindre skader efter oversvømmelser. På Lolland giver etableringen af en ny sø samfundsøkonomisk gevinst på 20 millioner kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et nyt værktøj beregner, om det kan betale sig at komme oversvømmelser i forkøbet – eller ej, og på Lolland har det allerede vist sig at være et nyttigt redskab. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Kommunerne har nu mulighed for sort på hvidt at se, hvornår klimatilpasning er en god forretning med Naturstyrelsens nye klimatilpasningsværktøj 'PLASK', der er udviklet i samarbejde med COWI. PLASK står for Projekt om Lokale Analyser af Samfundsøkonomi i Klimatilpasning.

- Vi står over for en stor opgave med at ruste hele landet til mere regn og flere skybrud. Borgerne skal have mest mulig sikkerhed for pengene, og derfor får kommunerne nu en hjælpende hånd til at prioritere, hvor og hvordan der skal sættes ind, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Værktøjet fungerer ved, at en kommune eller et spildevandselskab indtaster oplysninger om tidligere skader efter et skybrud sammen med oplysninger om hele den vifte af muligheder, der er for at forhindre skader ved oversvømmelser. Derefter regner værktøjet ud, hvad de forskellige løsninger vil koste på kort og langt sigt – og så kan kommunen vælge den, der bedst kan betale sig. Værktøjet indregner også sidegevinster som for eksempel værdi af natur og lagring af CO2.

Gevinst på 20 millioner

Værktøjet har allerede vist sit værd i Lolland Kommune. Her viste værktøjet, at kommunen ved at etablere en sø kunne løse et konkret oversvømmelsesproblem og samtidig opnå en samfundsøkonomisk gevinst på godt 20 millioner kroner i sparede skadesomkostninger. Kommunen ville oprindeligt lave en traditionel løsning med et underjordisk rørbassin, men PLASK viste, at det var væsentligt billigere at etablere et søområde.

- Kommunerne har lavet klimatilpasningsplaner, og nu skal de omsættes til virkelighed. Det nye klimatilpasningsværktøj viser nemt og overskueligt, om en investering kan betale sig. Det er en afgørende faktor for, at kommunerne kommer fra plan til handling, siger Eva Kjer Hansen.

Værktøjet har kostet 500.000 kroner at udvikle, og det er gratis for kommunerne at anvende det.

Her er det muligt at læse mere om tallene for klimatilpasningen på Lolland.