Kirker på landet kan blive lagt i dvale: - Man kan blive tvunget til at tage sådan en beslutning

Folkekirken vil tage konsekvensen af, at flere og flere mennesker søger væk fra landet og mod byerne og få mennesker tager i kirke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En diskussion er brudt ud om, hvorvidt man skal lukke ned for flere af landets 2.000 middelalderkirker, så de kun bliver brugt ved særlige lejligheder.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det overvejer man blandt andet at gøre i Lolland-Falster Stift, der har flere end 100 kirker. For der er for få mennesker til for mange kirker.

quote Vi er bare blevet færre. Så enkelt er det

Susanne Møller, formand, menighedsrådsforeningen, Lolland-Falsters Stift

Og Susanne Møller, der er formand for menighedsrådsforeningen for Lolland-Falsters Stift, mener, det efterhånden er en nødvendighed at ændre på brugen af nogle kirker.

- Det handler jo om, at man på et tidspunkt kan blive tvunget til at tage sådan en beslutning. Hvis der ingen menighed er tilbage, så giver det jo ikke mening at holde gudstjenester, siger hun til TV2 ØST.

En voldsom affolkning i landområderne

Landets biskopper har nu besluttet, at fire stifter - herunder Lolland-Falster - skal kigge på, om man kan lave såkaldt differentieret vedligeholdelse.

- Verden forandrer sig, folk flytter fra landdistrikterne til de større byer, hvor vi bygger nye kirker. Vi kan jo ikke pakke vores middelalderkirker ned og flytte dem med. Så vi bliver nødt til at tage stilling til, hvad vi vil med kirkerne, der jo udgør en værdifuld kulturarv i de tyndtbefolkede områder, siger Marianne Gaarden, biskop i Lolland-Falster Stift, til Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter under billedet.

Landets biskopper har nu besluttet, at fire stifter herunder Lolland-Falster skal kigge på, om man kan lave såkaldt differentieret vedligeholdelse.
Landets biskopper har nu besluttet, at fire stifter herunder Lolland-Falster skal kigge på, om man kan lave såkaldt differentieret vedligeholdelse. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og Susanne Møller bakker biskoppen op. Hun oplever nemlig, at der er en voldsom affolkning i landområderne på Lolland og Falster.  

- Og det kommer ikke bag på nogen.

quote Det var en nødvendighed

Vivi Henningsen, menighedsrådsformand for Holeby-Bursø Sogn

- Men på et tidspunkt indhenter virkeligheden os, fordi vi har ikke penge til at blive ved at vedligeholde kirkerne efter den standard, der kræves. Og det er jo derfor, man har fundet på det her begreb med differentieret vedligeholdelse. At man siger, der er måske en mulighed for – i stedet for at tingene skal laves, som de blev lavet engang – at så kan man lave det, så det holder. For som det er nu, så siger lovgivningen faktisk, at det skal stå, som det står. Det må ikke blive forringet, siger hun.

I Bursø tog man konsekvensen

Der findes allerede flere såkaldte lejlighedskirker på Lolland og Falster, som bliver brugt til blandt andet konfirmation, påske og jul. En af dem er Bursø Kirke på det sydlige Lolland. For 10 år siden tog de konsekvensen af at få mennesker brugte det hellige rum.

- Det var en nødvendighed, siger Vivi Henningsen, der er menighedsrådsformand for Holeby-Bursø Sogn.

- Da det havde stået på i flere år, tænkte vi, at det må vi gøre noget ved, fordi det er dyrt at vedligeholde kirker. Der skal en organist, der skal en sanger, der skal graver på hver søndag samt præsten, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bursø Kirke bliver brugt til blandt andet konfirmationer, bryllupper og dåb. Men der er ikke længere gudstjeneste hver søndag.
Bursø Kirke bliver brugt til blandt andet konfirmationer, bryllupper og dåb. Men der er ikke længere gudstjeneste hver søndag. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Selvom det kan lyde som et stort skridt at tage, så gav beslutning god mening ifølge Vivi Henningsen. Der var nemlig ingen folk i kirken om søndagen.

- Det var noget andet, hvis der havde siddet folk i kirken, men det gjorde der ikke, siger hun.

Læs også
Under halvdelen af medlemmerne i folkekirken tror på Gud
Læs også
Under halvdelen af medlemmerne i folkekirken tror på Gud

Susanne Møller, formand for menighedsrådsforeningen for Lolland-Falsters Stift, tilføjer, at nogle kirker på Lolland og Falster ikke lider denne skæbne på grund af faldende medlemstal i folkekirken.

- De fleste landsogn heromkring er der både 75, 80 og 85 procent medlemmer af folkekirken. Vi er bare blevet færre. Så enkelt er det. Og vi har ikke så mange indtægter at gøre godt med, så det er tungt efterhånden, siger Susanne Møller.

 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Nyhedsoverblik