Kendt biodynamisk landbrug er solgt

Godset Knuthenlund er blevet solgt. Den økologiske produktion på godset fortsætter dog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det biodynamiske landbrug Knuthenlund ved Stokkemarke på Lolland er blevet solgt.

Det oplyser den hidtidige ejer Susanne Hovmand-Simonsen.

- Det er trist. Men jeg synes, at vi har fundet en rigtig god løsning, siger hun til TV ØST.

De nye ejere bliver brødreparret Erik og Andreas von Rosen, og aftalen er, at driften på Knuthenlund fortsat skal være økologisk.

Selvom den økologiske drift fortsætter, så betyder overtagelsen, at mejeriet, møllen, gårdbutikken, cafeen og dyrebestanden må lukkes ned.

quote Det er trist. Men jeg synes, at vi har fundet en rigtig god løsning

Susanne Hovmand-Simonsen, hidtidig ejer

- Selv om jeg selvfølgelig havde andre ambitioner med Knuthenlund, er jeg meget tilfreds med den aftale, vi nu har landet med de nye ejere, som jeg har kendt siden min barndom. Jeg har sat en masse godt i gang her på Knuthenlund, og jeg glæder mig over, at økologien lever videre med de nye ejere, siger Susanne Hovmand-Simonsen.

Manglede 60 millioner kroner

Godset Knuthenlund er kendt for sine økologiske mejeriprodukter til Irma-kæden, og har de seneste år fungeret efter biodynamiske principper.

Der er tale om en særlig striks form for økologisk jordbrug, der oprindeligt er udviklet af Rudolf Steiner i 1924.

Landbruget er dog kommet i klemme, og har efter store underskud et stykke tid, manglet en investor, der var klar til at skyde 60 millioner kroner ind i godset.

Det er blandt andet strikse regler for kvægdrift, der har stukket en kæp i hjulet for godset. Et forsøg på at basere produktionen på den klassiske røde, danske malkeko er nemlig endt som en økonomisk mareridt for ejeren.

Overtog godset i 2006

Susanne Hovmand-Simonsen overtog Knuthenlund i 2006 som fjerde generation. Godset har i alle årene haft fokus på selv at producere ost og andre mejeriprodukter.

Siden er det blevet adskillige priser for oste og andre mejeriprodukter. Det har dog ikke været nok til at redde økonomien på stedet.

Knuthenlund har siden efteråret været hjem for den ikoniske Irmahøne, der normalt hænger over søerne i København.