Kæmpe brændestabel i brand – slukningsarbejde fortsætter hele dagen

Politi og brandvæsen blev fredag kaldt til en brand på Skibevej i Bandholm. En kæmpe stabel brænde stod i flammer. Slukningsarbejdet vil fortsætte i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brandvæsenet er stadig til stede lørdag morgen på Skibevej i Bandholm, efter en stabel brænde brød i brand fredag eftermiddag.

- Vi er stadig ude ved den. Der går nogle timer endnu, inden den er helt slukket, fortæller indsatsleder Jesper Pedersen fra Lolland-Falster Brandvæsen.

Flammer spredte sig til brændestabel

Branden opstod ifølge indsatslederen i en flismaskine, som holdt tæt på en stor stabel brænde af fældede træer. Men det skal nu undersøges nærmere, hvad brandårsagen er. 

 Da brandvæsnet nåede frem kort efter, havde ilden bredt sig til træet i den store stabel.

- Flismaskinen stod bundet sammen med en traktor, og der er ild i det, da vi kommer. Det står lige ved siden af en stor brændestabel, og den får så fat i brændestablen, som begynder at brænde, og det prøver vi at få styr på, siger indsatsleder Jesper Pedersen.

Det lykkedes ifølge indsatslederen i første omgang.

- Men problemet er, at det er jo så kompakt, så vi kan ikke få vandet ned, der hvor det brænder. Stablen er cirka 75 meter lang, tre/fire meter høj og i tre rækker, så vores fornemmeste opgave var at redde det, som ikke var brændt endnu.

Derfor kom der nogle maskiner til stedet og fik det brænde væk, som stadig kunne reddes.

Brandvæsenet kæmpede med at redde det brænde, der stadig kunne nås, som blev fragtet væk af maskiner.
Brandvæsenet kæmpede med at redde det brænde, der stadig kunne nås, som blev fragtet væk af maskiner. Foto: Lars Dalsig - Nakskov Foto

Branden udviklede en meget kraftig varme, der gjorde det svært for brandvæsnet at slukke ilden. Faktisk måtte brandvæsnet trække sine brandbiler lidt væk, fordi strålevarmen var så voldsom, at de ellers ville bryde i brand.

Nysgerrige personer besværliggjorde slukningsarbejde

Fra omkring klokken 02.00 i nat kunne brandvæsnet så begynde at koncentrere sig om selve det, der brændte.

- Vi gjorde meget ud af, at branden ikke spredte sig til selve skoven. Så vi var faktisk ret mange mand på – på et tidspunkt var vi omkring 40 mand, siger indsatsleder Jesper Pedersen.

quote Vi gjorde meget ud af, at branden ikke spredte sig til selve skoven. Så vi var faktisk ret mange mand på

Jesper Pedersen, indsatsleder fra Lolland-Falster Brandvæsen

Flammerne var også rigtig høje, da det brændte mest – op omkring 15 meter høje.

Í følge politiet blev brandslukningen yderligere besværliggjort af nysgerrige personer, der kørte helt op til brandstedet.

- Det er ikke i orden. Jeg skal anmode om at man holder sig væk fra stedet og lade brandvæsenet arbejde, skrev politiet på Twitter fredag aften.

Brandvæsenet har ifølge politiet været nødt til at stille køretøjer, der kunne holde forbipasserende væk.

Slukningsarbejde vil fortsætte lørdag

Indsatslederen på stedet oplevede dog ikke, at det var så generende med de nysgerrige forbipasserende.

- Det var ikke så voldsomt. Der var selvfølgelig nysgerrige personer – det er der altid ved en brand. Men derfra hvor jeg stod, synes jeg ikke, det gav voldsomme udfordringer, siger Jesper Pedersen fra  Lolland-Falster Brandvæsen.

- Det var heldigt, at det er en forholdsvis stor plads, så vi havde masser af plads at arbejde på og få lagt det brænde, som ikke brændte over.

Indsatslederen forudser, at brandslukningen kommer til at tage mange timer.

- Der går formentlig det meste af dagen i dag, og vi får nok desværre ikke rigtig noget hjælp fra oven i form af regnvejr.


Nyhedsoverblik