Jan og Peter fandt sølvskat: En oplevelse for livet

To lokale detektorførere fandt her i weekenden en historisk sølvskat. Noget, som har sat sig i kroppen på dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er fantastisk, siger de nærmest i kor.

Jan Jensen fra Næstved og Peter Henriksen fra Glumsø er de to detektorførere, der lørdag fandt frem til en stor sølvskat.

- Det har været en oplevelse for livet, forsætter Jan Jensen om det fund, de fandt frem til på en mark i Vindeby.

- Pludselig kunne jeg høre Jan råbe "dirhem"

Det første sølvstykke dukkede op lørdag formiddag, da Jan Jensen og Peter Henriksen sammen med 48 andre detektorførere var samlet til et træf på Lolland.

Det var Jan Jensen fra Næstved, der først stødte på det historiske møntstykke.

- Jeg havde faktisk planlagt at skulle over i en anden del af marken. De andre drejede lidt af, og jeg fortsatte lige ud, og så kunne jeg godt høre, at der var et godt signal. Og så gravede jeg og så kommer der et dejligt dirhem-stykke op, og så bliver man dejlig glad, siger Jan Jensen.

Makkeren Peter Henriksen sluttede sig hurtigt til eftersøgningen.

- Jeg gik lidt længere ned på marken, og pludselig kunne jeg høre Jan råbe ”dirhem”. Så vendte jeg ryggen til og gik op ved siden af og søgte. Og så gik der tre sekunder, og så havde jeg også fundet en. Inden for en halv time havde vi fundet en 10-15 stykker, fortæller han.

Fandt 70 stykker af dirhem-sølvmønter

Efter en samtale med det lokale museum fik de spærret stykket af marken af og i flere timer forsatte Jan Jensen og Peter Henriksen med at finde de historiske sølvmønter. Da lørdagen sluttede havde de fundet i alt 61 dele af dirhem-mønter. Søndag sluttede eftersøgningen med et tal, der landede på 70.

For de to garvede detektorførere var oplevelsen noget helt særligt.

- Det er once in af lifetime. Kommer en detektorfører ud for det her en gang i sit liv, så har han været heldig, så jeg føler mig utrolig heldig, siger Jan Jensen.

- Man glemmer alt om tid og sted. Lige pludselig var der bare Jan og mig. Det var det eneste det drejede sig om, siger Peter Henriksen.

Ifølge museumsinspektør fra det lokale museum, så er der højst sandsynligt tale om dirhem-mønter brugt til handel i vikingetiden. Mønterne stammer fra mellemøsten. 

Sølvskat fundet på Lolland
Læs også
Sølvskat kan have tilhørt lokal viking
Sølvskat fundet på Lolland
Læs også
Sølvskat kan have tilhørt lokal viking

- Lige pludselig kommer der nogle historiske vingeslag henover en, når man finder sådan nogle ting her. Man tænker tilbage og tænker, hvorfor ligger det her, siger Jan Jensen, som også opsummerer, hvad deres opgave som detektorførere er i hans øjne.

- Vi hjælper historien frem i lyset - og det er bare fedt.