Jagten på den ægte røde farve: Syv kirker på Lolland skal restaureres

Mange af kirkerne på Lolland og Falster er røde - men i hver deres nuance. Nu er jagten på ægte lollandsk kirke-rød gået ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Østlolland i Lolland Østre Provsti finder man ikke færre end seks af de karakteristiske røde kirker, som øen er kendt for. Gennem tiden har kirkerne dog ikke fået den korrekte behandling af facaderne, og derfor er et større arbejde blevet sat i værk for at få kirkerne renset i bund og kalket korrekt – en efter en.

quote Den kommer til at stå knivskarpt, jeg vil næsten tro, det bliver en turistattraktion

Knud Erik Rasmussen, formand, Våbensted menighedsråd

På Våbensted Kirke ved Sakskøbing er man allerede godt i gang, og kirken står pakket ind i stilladser og presenninger fra sokkel til spir.

Her var problemet med mange års forkert behandling let at se, forklarer Knud Erik Rasmussen, der er formand for Våbensted menighedsråd.

- Når du gjorde sådan her, seks år efter kirken sidst var kalket, siger han og klapper hånden mod muren:

- Blev hånden rød.

- For det første var der for tykt et lag på og for meget farve i, tilføjer Knud Erik Rasmussen.

Knud Erik Rasmussen er formand for Våbensted menighedsråd og medlem af Lolland Østre Provstis kalkegruppe. Problemet med fortidens kalkarbejde på kirken har været, at den røde farve gik af, fortæller han.
Knud Erik Rasmussen er formand for Våbensted menighedsråd og medlem af Lolland Østre Provstis kalkegruppe. Problemet med fortidens kalkarbejde på kirken har været, at den røde farve gik af, fortæller han. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Og det er et større arbejde, der venter forude – i alt skal håndværkerne over hver enkelt del af kirkens facade op mod ti gange. Først med lavablæsning ind til inderste sten, hvorefter kirken algebehandles og varmt vaskes.

- Du skal vide, hvad det er for nogle materialer, du har med at gøre. Det er det, der er alpha og omega, når man laver en kirke, forklarer kirkemurer Kim Hansen fra Stubbekøbing, der har opgaven med at rette op på kirkens facade.

- Du skal vide, hvad det er for nogle materialer, du har med at gøre. Det er det, der er alpha og omega, når man laver en kirke, forklarer kirkemurer Kim Hansen fra Stubbekøbing.
- Du skal vide, hvad det er for nogle materialer, du har med at gøre. Det er det, der er alpha og omega, når man laver en kirke, forklarer kirkemurer Kim Hansen fra Stubbekøbing. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Dernæst venter et omfattende kalkarbejde.

- Kirken får tre-fire gange hvid kalk, og derefter to-tre gange rød kalk, siger Knud Erik Rasmussen, der også er medlem af Lolland Østre Provstis kalkegruppe.

Og han har store forventninger til det endelige resultat.

- Den kommer til at stå knivskarpt, jeg vil næsten tro, det bliver en turistattraktion, siger Knud Erik Rasmussen.

Våbensted Kirke ved Sakskøbing er den første af de syv kirker til at få et regulært face-lift og står for tiden pakket ind i stilladser og presenninger fra sokkel til spir.
Våbensted Kirke ved Sakskøbing er den første af de syv kirker til at få et regulært face-lift og står for tiden pakket ind i stilladser og presenninger fra sokkel til spir. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Fra hvid til rød

Når hele det store arbejde med at restaurere kirkerne står færdigt om en årrække, vil Lolland Østre Provsti ovenikøbet være blevet en rød kirke rigere.

For i Toreby blev byens kirke kalket hvid tilbage i 1980'erne – og det var ikke helt planen, at det skulle forblive sådan, fortæller Søren Holstener Larsen, der er formand i Toreby menighedsråd:

- Da kom mureren og sagde, nu skal I lade kirken stå hvid i en fire-fem år, så saltet kan trække ud af murstenene, også kalke den rød bagefter – og der er så bare lige kommet til at gå næsten 40 år.

Søren Holstener Larsen, der er formand i Toreby menighedsråd, fortæller at det var under restaureringen i 1980'erne, at den røde farve fra kirken forsvandt. Og egentlig synes han, den hvide farve klæder kirken meget godt, men nu skal den føres tilbage til sit oprindelige udtryk.
Søren Holstener Larsen, der er formand i Toreby menighedsråd, fortæller at det var under restaureringen i 1980'erne, at den røde farve fra kirken forsvandt. Og egentlig synes han, den hvide farve klæder kirken meget godt, men nu skal den føres tilbage til sit oprindelige udtryk. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Men nu har menighedsrådet besluttet, at kirken ligesom de øvrige kirker skal tilbage til det oprindelige udtryk. Det er dog nemmere sagt end gjort.

For præcist hvilken nuance af rød, kirkerne på Lolland oprindelig havde, er ikke nedfældet i nogen nagelfast farvekode.

Således har man sydvest for Toreby på Herritslev Kirke ladet en række farveprøver male på kirkens facade.

Toreby Kirke er i dag hvid, men sådan har det ikke altid været, og nu skal kirken igen være rød, har menighedsrådet besluttet.
Toreby Kirke er i dag hvid, men sådan har det ikke altid været, og nu skal kirken igen være rød, har menighedsrådet besluttet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Man vil gerne prøve at ramme den farve, man mener, den her kirke har haft oprindeligt, da den blev malet rød første gang, fortæller Leif Plith Lauritsen, der er middelalderarkæolog ved Museum Lolland-Falster.

Hvorfor kirkerne i første omgang blev røde, er ingen helt sikre på – men der findes flere vedholdne myter.

Den mest sejlivede myte hænger sammen med Kong Christian IV's mor, dronning Sophie af Mecklenburg, der fik Lolland-Falster som enkesæde, da Kong Frederik II døde i 1588.

Leif Plith Lauritsen, middelalderarkæolog ved Museum Lolland-Falster, fortæller at den røde farve, som mange af Lolland og Falsters kirker har, kan have sit ophav hos Kong Christian IV's mor, dronning Sophie af Mecklenburg tilbage i slutningen af 1500-tallet.
Leif Plith Lauritsen, middelalderarkæolog ved Museum Lolland-Falster, fortæller at den røde farve, som mange af Lolland og Falsters kirker har, kan have sit ophav hos Kong Christian IV's mor, dronning Sophie af Mecklenburg tilbage i slutningen af 1500-tallet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Den røde farve, som minder meget om den, kirkerne har, den indgår i det våbenskjold, Sophie af Mecklenburg er portrætteret med, forklarer Leif Plith Lauritsen.

En anden forklaring er, at rød kan ses på lang afstand, hvor den hvide kalk så har været brugt til at fremhæve særlige detaljer.

Uanset årsag – nu skal alle kirkerne på Østlolland bringes i orden – med en om året. Allerede i næste uge starter håndværkerne på Godsted Kirke.


Nyhedsoverblik