Idrætsklubber sløser med børneattester

Mange foreninger tjekker stadig ikke, om deres ledere og ansatte har tidligere domme for seksuelle overgreb mod børn. I en boldklub i Rødby har de indført et årligt kontrolsystem af alle klubbens ansatte. Og her har de svært ved at forstå, hvorfor andre klubber sløser med børnenes sikkerhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 2005 har det været et lovkrav, at idrætsklubber ved nyansættelse af for eksempel trænere, der skal arbejde med børn, skal bede om en børneattest. Den skal vise, at de aldrig har udsat børn for seksuelle overgreb.

I Rødby Boldklub afleverer alle klubbens ansatte hvert år en ny attest. Og Henrik Lund, der er træner for lilleputholdet i klubben, synes, det attesterne er et godt redskab til at skabe sikkerhed for børnene:

- Det er vigtigt, at når vi har sådan et redskab til rådighed, at vi bruger det. Dermed kan vi lettere sørge for, at pædofile ikke får arbejde i klubberne, fortæller Henrik Lund, der netop selv har afleveret en attest her i foråret.

Ikke alle klubber i region Sjælland er dog ligeså gode til at huske attesterne, viser en ny rundspørge.

Her svarer 3 procent af klubberne, at de aldrig gør det. 5 procent svarer, at de gør det nogle gange og 10 procent, at de ikke har gjort det hidtil, men er i færd med det nu. Altså 18 procent eller næsten en femtedel har ikke overholdt loven de seneste fire år.

Og Leif Luffe Nielsen (Soc.dem.) fra Lolland Kommune skyder på, at virkeligheden ser endnu værre ud, end undersøgelsen viser.

- Jeg har haft møder med foreningerne, og der fik jeg tydeligt indtrykket af, at særligt de små klubber sløser med attesterne. Og det vil vi simpelthen ikke være vidne til i Lolland Kommune, lyder der fra Leif Luffe Nielsen, der er formand for Folkeoplysningsudvalget i Lolland Kommune. 

Han vil nu stramme nettet om klubberne. Hvis de fremover ikke opfylder deres mål om at huske attesterne, vil kommunen overveje at fjerne sit tilskud.

- Så må vi spørge politiet, hvem det er, der ikke overholder reglerne og derefter trække tilskuddet. Vi kan ikke gå ind og støtte noget, der ikke overholder loven, forklarer han.

Og truslen om at fjerne det kommunale tilskud kan være det spark bagi, klubberne har brug for, tror Henrik Lund. Han har ikke ondt af de klubber, der skulle miste tilskuddet, hvis de sløser med kontrollen.

- Det er et godt pressionsmiddel, at de fjerner det sidste tilskud, vi får. Og hvis det er det, der skal til, for at klubberne husker at indhente attesterne og sikrer børnene, så er det fint, fastslår han.


Nyhedsoverblik