Hygge-rødvin tog overhånd - men så tog parret en beslutning

Alkoholen gennemsyrede alt i Karina Tyrons og Kim Sahners hverdag. En dag, da de var allerlængst ude, tog de en beslutning, der ændrede deres liv.

En dag for lidt over et år siden kiggede Karina Tyron og Kim Sahner fra Nakskov på hinanden og tog en beslutning.

quote Det var en svær tid

Karina Tyron, Nakskov

Alkoholen skulle ikke længere styre deres liv.  

- Den dag vi gjorde det, tog vi alt, hvad vi havde af rødvin og bitter og hele lortet og hældte det i kloakken, siger Kim Sahner.

For ham og hustruen Karina Tyron i Nakskov udviklede hyggestunder med rødvin sig til et alkoholmisbrug, der var ved at koste dem ægteskabet. Og de er langt fra alene. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen har næsten en halv million danskere et moderat eller svært alkoholproblem. 

Alkohol i Danmark

  • 469.000 danskere har ifølge Sundhedsstyrelsen et moderat eller svært alkoholproblem. Styrelsen anslår, at 67.000 danskere har et svært alkoholproblem, mens 402.000 har et moderat alkoholproblem.

  • Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 15,5 procent af befolkningen i vores sendeområde drikker over 10 genstande om ugen.

  • Der går i gennemsnit 12 år fra, at man har erkendt et alkoholproblem til man kommer i behandling.

  • Statens Institut for Folkesundhed anslår desuden, at 109.000 børn vokser op i familier, hvor en eller flere har et moderat eller svært alkoholproblem.

Kilde: Alkohol & Samfund

For ægteparret i Nakskov blev den hyggelige flaske rødvin hurtigt til meget mere, og når der blev åbnet for flere flasker, blev der samtidig åbnet for heftige skænderier. Og det påvirkede deres nu 17-årige søn.

- Mange gange gik det helt galt. Til sidst var det jo så langt ude, at jeg snakkede om, at vi skulle skilles, og Karina måtte finde et andet sted at bo. Men så tænkte vi, ej, det her – det er forkert, fortæller Kim Sahner. 

- Det var en svær tid, lyder det fra Karina, der bliver rørt ved minderne. 

Svært at opdage i tide

Alkoholen gik fra at sprede god stemning til at være tæt på at ødelægge deres forhold. 

Bjarne Stenger Elholm, leder hos Alkohollinjen, forklarer, at mange først indser deres problem for sent.
Bjarne Stenger Elholm, leder hos Alkohollinjen, forklarer, at mange først indser deres problem for sent. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ifølge Bjarne Stenger Elholm, der er leder hos Alkohollinjen, er det en dynamik, som man i parforhold ofte opdager for sent.

- Man har nogle grænser hver især, og på et eller andet tidspunkt vil de grænser blive overtrådt, siger han og fortsætter:

-Men det sker meget langsomt, meget flydende, det er noget, man ikke opdager før det er for sent, og før man er fanget i det. Så er det, vi kan have sådan nogle situationer, hvor al kærligheden fra parforholdet går til at holde styr på alkoholforbruget.

Syv gode råd til at tage snakken

Alkohol og Samfund har udarbejdet syv råd, som kan hjælpe til at tage samtalen med en, der kan have et alkoholproblem.

1. Hvem, hvor og hvornår
Det kan være rart at være to-tre personer, så I kan støtte hinanden. Vælg et sted, hvor han eller hun føler sig tryg, og vælg et tidspunkt på dagen, hvor han eller hun ikke er påvirket.

2. Samtalen
Forbered og øv samtalen grundigt. Skriv ned, hvad du vil sige, så du får sagt det, du ønsker at sige.

3. Ønsker
Vis respekt og tillid. Lad personen selv komme med et bud på, hvad der skal ske efter samtalen. Tænk også over, hvad du gerne vil have, der skal ske efter samtalen. Ønsker du, at han eller hun stopper med at drikke alkohol eller søger hjælp?

4. Grænser
Er der grænser, du vil sætte for hans eller hendes forbrug af alkohol? Eksempelvis, ”jeg vil ikke have dig på besøg, når du er beruset”.

5. Konsekvenser
Får det konsekvenser, hvis personen ikke vil leve op til dine ønsker? Undgå trusler, hvis du ikke er klar til at handle på dem. Han eller hun skal føle sig støttet ikke truet.

6. At søge behandling
Vil du tilbyde hjælp til at aftale samtale eller behandling og eventuelt selv deltage? Vil du sætte grænser over for den der drikker, hvis han eller hun ikke vælger at gå i behandling?

7. Afsluttende
Lav nogle konkrete aftaler med personen, som drikker.

Kilde: Alkohol og Samfund, Alkoholkampagne uge 40

Hertil går ifølge Bjarne Stenger Elholm ofte alt for lang tid, hvor en person med et alkoholproblem ikke kommer i behandling. Det er derfor vigtigt, at man som pårørende rækker ud til vedkommende, hvis man er bekymret for, at de har et alkoholproblem, fortæller han. 

Møder og støtte var vigtig hjælp

Da bægeret efter mange år flød over, valgte Kim Sahner og Karina Tyron én gang for alle at redde ægteskabet ved at blive ædru.

Selvom dagen for dem begge blev et vendepunkt, havde de i månederne efter beslutningen begge behov for hjælp.

Karina Tyron valgte at søge hjælp. Hun begyndte at deltage i online møder for at få støtte.

- Man taler om de problemer, der er, og om hvordan man har det. Så på den måde har det hjulpet mig at være sammen med nogle ligesindede.

Læs også
Vil ændre alkoholkultur blandt unge
Læs også
Vil ændre alkoholkultur blandt unge

At parret var sammen om beslutningen gjorde det ifølge Karina Tyron nemmere at holde fast.

- Vi er heldige, fordi vi har været enige. Jeg tror ikke, det var lykkedes, hvis en af os havde haft en anden holdning, siger hun. 

Alkohol & Samfund sætter i uge 40 gang i en kampagne, der skal få endnu flere til at søge hjælp til at komme ud af deres misbrug.

Hvis man er pårørende til en med et alkoholmisbrug, eller selv har brug for hjælp til sit alkoholproblem, kan man ringe anonymt til Alkolinjen på 80 200 500 for hjælp og vejledning.


Nyhedsoverblik