Hvorfor var der ingen, der reagerede?

Alarmen burde have ringet i Brønderslev, da ægtepar med ni børn flyttede til kommunen. Formand for børneudvalget i Kommunernes Landsforening siger, at kommunen også har et ansvar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Brønderslev Kommune bærer også et ansvar for, at mishandling og omsorgssvigt i en familie med ni børn ikke blev stoppet tidligere.

Alle alarmklokker burde have ringet, da familien sidste år flyttede til kommunen, siger Jørn Sørensen (R), formand for børneudvalget i Kommunernes Landsforening.

- Når der kommer en familie med ni børn, så bør der være en hel masse røde lamper, som blinker. Jeg er sikker på, at kommunen har fået at vide, hvilke foranstaltninger fraflytningskommunen har sat i værk. Det kan ikke lade sig gøre i Danmark at flytte fra en kommune til anden, uden at der bliver sendt den slags papirer, siger Jørn Sørensen.

Han siger desuden, at det er uforståeligt, at hverken Brønderslev eller de andre kommuner, hvor familien tidligere har boet, har reageret.

- Når man tænker på, hvor tæt mange mennesker er på sådan en familie, så er det uforståeligt, at der ikke er nogen, der har reageret, siger Jørn Sørensen.

Borgmester i Brønderslev Lene Hansen (S) erkender, at kommunen har modtaget oplysninger om familien. Blandt andet sendte Skanderborg Kommune i juli 2009 oplysninger. En måned senere fik familien adresse i Serritslev uden for Brønderslev.

- Men det var ikke oplysninger, som gav os grundlag til at tro, at der var så massive problemer i familien. Der var ikke grundlag for, at vi kunne rykke ud med bål og brand, siger Lene Hansen.

Der gik dog ikke lang tid, før kommunen blev opmærksom på, at der var alvorlige problemer. Det skete efter en underretning fra børnenes skole, og derfor afviser Lene Hansen, at kommunen ikke har foretaget sig noget.

- Vi var i gang, siger hun.

Mandag får hun en redegørelse fra socialforvaltningen om sagen.

- Her får jeg at vide, hvordan sagen er håndteret. Hvis der er grund til at stramme op på noget, så gør vi det, siger Lene Hansen.

De ni børns forældre, en 36-årig mor og en 40-årig far - blev fredag fængslet i et lukket grundlovsforhør i Hjørring i fire uger. De blev fængslet for grov vold og trusler mod faderens 20-årige datter.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik