Hjælper udsatte børn og unge: Frivillig forening får problemer uden satspuljemidler

Uden satspuljemidler bliver det svært fortsat at hjælpe udsatte børn og unge til et bedre fritidsliv, lyder det fra en frivillig organisation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Lolland Kommune kæmper den frivillige forening BROEN Lolland for, at også udsatte børn og unge får mulighed for at dyrke fritidsaktiviteter. 

- Vi kan bl.a. hjælpe børnene og deres familie med at finde ud af, hvilken fritidsaktivitet børnene er interesserede i, og så kan vi hjælpe dem økonomisk, hvis der er behov for det.

quote Det vil jo være virkelig fatalt.

Bente Kruse, formand for BROEN Lolland

Det fortæller Bente Kruse, der er formand for BROEN Danmarks lokalforening på Lolland.

BROEN Lolland kan eksempelvis tage med børnene ud og købe håndboldsko, badmintontøj eller benskinner, eller hjælpe ved at følge børnene til eller fra træning. 

Svært uden satspuljemidler

BROEN Lollands budget lå i 2018 på godt 500.000 kroner. Deraf kom 200.000 kroner fra den såkaldte satspulje.

Bente Kruse gennemgår BROEN Lollands regnskaber med bekymret mine.
Bente Kruse gennemgår BROEN Lollands regnskaber med bekymret mine. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

Men i november måned besluttede Regeringen og Dansk Folkeparti sammen at afskaffe satspuljen fra det nye år. Og det kan få konsekvenser - både for BROEN Lolland og for de børn, foreningen hjælper.

- Det kan komme til at betyde, at vi fra august måned er nødt til at sige, at vi ikke kan hjælpe flere børn, og dem, som allerede går til aktiviteter (med økonomisk støtte fra foreningen, red.), kan vi desværre ikke hjælpe.

Sådan forklarer Bente Kruse og understreger:

- Det vil jo være virkelig fatalt.

'Utroligt vigtigt'

BROEN Lolland hjælper børn med at komme afsted til fritidsaktivteter, uanset hvad der interesserer børnene. 

Hos Nakskov Brydeklub går flere af klubbens nuværende medlemmer på måtten med hjælp fra foreningen. En hjælp, der ifølge brydeklubbens formand, er helt uundværlig:

- Det er utroligt vigtigt. Mange af de her børn lærer også mange andre ting, når de går her hos os. Eksempelvis lærer de noget om sociale relationer til de andre børn - danske børn, der går her, siger Gregers Virkelyst og henviser til flere af klubbens unge brydere, der ikke er etnisk danske.

Gregers Virkelyst er bl.a. træner for David Edisultanov og Dzunid Dubaer, der begge kommer fra Tjetjenien.
Gregers Virkelyst er bl.a. træner for David Edisultanov og Dzunid Dubaer, der begge kommer fra Tjetjenien. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

Teenagere får hjælp til transport

Mens BROEN Lolland i nogle tilfælde hjælper børnene og deres familier med at vælge en fritidsaktivitet, så kan de i andre tilfælde hjælpe til med at klare økonomien.

- Nogle gange, når vi ikke selv kan betale, så betaler BROEN. Det føles godt, at de hjælper os, fortæller 13-årige David Edisultanov. 

Han og kammeraten Dzhunid Dubaev bor i Maribo, men bryder i Nakskov Brydeklub. Sammen tager de toget til og fra træning flere gange om ugen.

Men det kan kun lade sig gøre, fordi BROEN Lolland hjælper dem hver enste måned. Deres rejsekortet er nemlig betalt af foreningen.

Vi tog med drengene til træning. Se indslaget her:

Med hjælp fra BROEN Lolland træner David Edisultanvov og Dzhunid Dubaev brydning flere gange om ugen.

Foreningen BROEN er landsdækkende, men består af lokale foreninger.

Her i landsdelen eksisterer i alt fire lokale foreninger: BROEN Lolland, BROEN Slagelse, BROEN Guldborgsund og BROEN Næstved.


Nyhedsoverblik