Hjælp til unge på erhvervsuddannelser

I Lolland Kommune skal to misbrugskonsulenter hjælpe elever på erhvervs- og produktionsskolerne. Her skal de unge hjælpes, inden de ryger ud i et misbrug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Lolland Kommune skal et projekt kaldet "Trust U" fremover hjælpe elever på erhvervs- og produktionsskoler.


- Der er rigtig mange af de unge, som går på erhvervsuddannelse, som også har sociale problemer og der er også en stor del der forbruger stoffer, siger Goran Smailagic, som er misbrugskonsulent i Lolland Kommune.


De to misbrugskonsulenter, Goran Smailagic og Monika Thage, skal fungere som gruppeledere i projektet. De vil være på erhvervs- og produktionsskolerne én gang om ugen. Her kan elever, som har problemer og tager stoffer en gang i mellem få hjælp, inden de kommer ud i et misbrug.


- De samtaler går ud på, at de unge skal være mere bevidste om deres forbrug, og de skal selv finde ud af, om de gerne vil skære ned eller stoppe fuldstændig, siger Goran Smailagic.


Underviserne skal hjælpe de to gruppeledere med at spotte de elever, som måske har problemer med at komme til undervisningen eller som ændrer adfærd.


- Formålet er ikke at sige til eleverne, at de skal stoppe med at ryge hash fra den ene dag til den anden. De skal blive mere kloge på deres forbrug, siger Goran Smailagic.


 


Vil hjælpe mange


I følge leder af produktionsskolen i Maribo, Lis Hamburger, så vil omkring 30 procent af eleverne få glæde af det nye tilbud. Det skal sørge for at flere elever fuldfører deres uddannelse.


Eleverne vil kunne komme til de to konsulenter anonymt og fortælle om deres problemer. Derefter vil der være samtaler i grupper og individuelt. Og Monika Thage og Goran Smailagic glæder sig til at komme igang.


- Jeg glæder mig til, at vi får nogle unge og kan starte de her grupper, siger Goran Smailagic.


- Vi er faktisk helt klar til at gå i gang, siger Monika Thage. 


Et par af eleverne på produktionsskolen i Maribo synes, at det er en god idé med det nye projekt, men de har ikke selv nogle problemer.


- Det er perfekt. Det er en god alder, hvis man kan sige det sådan, man når ikke at blive alt for afhængig, siger Mikkel Landø Knudsen.


- Jeg tror, det er en god måde til at få de unge til at tænke sig om, siger Ebubekir Erdan.


Projektet er et forsøg, som er støttet af Socialstyrelsen med 2,5 millioner kroner. Det vil køre de næste fire år. Der er lignende projekter i fem andre kommuner i landet.


Nyhedsoverblik