¨

Hidtil ukendt H.C. Andersen manuskript dukker op på Knuthenborg

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

1 af 2

I forbindelse med en stor oprydning på Knuthenborg Gods er et hidtil ukendt H.C. Andersens manuskript dukket op 144 år, efter eventyret udkom første gang.

Der er i den grad dukket guld op i gemmerne på Knuthenborg Gods. Efter Adam Wilhelm Knuths død i 2013 satte hans søn og dennes hustru - lensgreveparret Christoffer og Stephanie Knuth - for nyligt gang i en større oprydning på godset, og i den forbindelse er det helt særlige fund dukket op.

Selve eventyret er kendt. Det hedder Psyken, men det er altså det originale manuskript med forfatterens rettelser, der er dukket op. Især det med rettelserne er interessant, for her kan man se, hvad det oprindeligt var meningen, der skulle stå i eventyret – og man kan altså også se, hvad det så er endt med.

- Forskerne vil kunne se, hvad der er af overensstemmelse mellem den trykte udgave og manuskriptet – har han lavet noget om, og på hvilket stadie i tilblivelsesprocessen er det? Under alle omstændigheder er det spændende og nyt. Forskere vil kaste sig over det med stor interesse, siger professor emeritus, Dr.phil Johan de Mylius.

Eskperter har undersøgt papirerne

Eksperter har onsdag været på godset for at kigge på dokumenterne og har fastslået, at der er tale om det originale manuskript.

Man ved ikke, hvordan manuskriptet er havnet på Knuthenborg. Indtil nu har man ikke kendt til, at H.C. Andersen har haft sin gang på godset, som han har haft det på så mange andre af landets godser og herregårde. Men det skal man til at finde ud af.

"Psychen" (nudansk: 'Psyken') er nummer 155 i H.C. Andersen-centrets værkregister, dvs. nr. 155 i kategorien eventyr (nummerrækken 1 - 300). BFN 830.

"Psychen" blev offentliggjort for første gang 25. november 1861. Yderligere information: Digterens danske Værker 1822-1875 nummer 830.

07:00 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App