Her er valget, du sikkert aldrig har hørt om - og nej, det er ikke ældrerådet

I år finder et fjerde og for de fleste helt ukendt valg sted, der har stor betydning for flere af regionens beboere

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 16. november er der kommunalvalg. Det er svært at være i tvivl om, når man betragter en valgplakatindpakket lygtepæl. Men det er ikke kun kommunal- og regionrådspolitikerne, der holder vejret og krydser fingre. Der finder også et andet, og mere ukendt valg sted – og nej, det er ikke valget til ældrerådet.

Medmindre du bor på en af regionens øer, har du nok ikke hørt om dette for mange ukendte valg. Men det er ikke desto mindre et vigtigt valg, for de borgere, der bor ude på sendeområdets smukke øer.

Valget, der her er tale om, er nemlig valget til Ø-kontaktudvalget.

Ø-kontaktudvalget i kommunerne har en rådgivende funktion. Det betyder, at de ikke har en direkte politisk magt til at tage beslutninger. I stedet fungerer de som øboernes stemme vedrørende alt, der angår øerne i en kommune.

Det er dog heller ikke politisk magt, som medlemmerne af Ø-udvalgene vægter højest.

quote Det gode er, at det er formaliseret, hvilket sikrer at øboerne bliver hørt.

Dorthe Winter, der er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer

- Jeg synes, det vigtigste er at få etableret et rigtig godt samarbejde mellem kommunen og øboerne, forklarer Dorthe Winter, der er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer og bor på Omø sydvest for Skælskør.

- Det gode er, at det er formaliseret, hvilket sikrer at øboerne bliver hørt. Det, at man bliver valgt ind og har en formel rolle, og at kommunen har pligt til at høre øboerne, skaber en sikkerhed, forklarer hun.

I vores sendeområde finder man Ø-kontaktudvalg i blandt andet Lolland Kommune, Slagelse Kommune og Kalundborg Kommune. I Lolland kommune er det beboere fra Fejø, Femø og Askø, der bliver valgt ind i udvalget, i Slagelse Kommune er det beboere fra Agersø og Omø, der bliver valgt i udvalget, og i Kalundborg er der valg på Sejerø.

I Slagelse Kommune har man øerne Agersø og Omø, som begge er repræsenteret i Ø-udvalget.
I Slagelse Kommune har man øerne Agersø og Omø, som begge er repræsenteret i Ø-udvalget.

Kommer på stemmesedlen den 16. november

Valget til Ø-kontaktudvalget eller Ø-udvalget, som det hedder i Slagelse og Kalundborg, fungerer på mange punkter på samme måde som kommunalvalget. Alle stemmeberettigede på den pågældende ø kan stille op som kandidat for øen.

Herefter er det et demokratisk valg blandt øens beboere, der afgør, hvem der kommer ind i Ø-udvalget og de næste fire år skal videreformidle øboernes interesser og problemstillinger til byrådet.

Læs også
Gratis færger trak knap én million besøgende til danske øer
Læs også
Gratis færger trak knap én million besøgende til danske øer

Kandidaterne til Ø-udvalget kommer endda på stemmesedlen rundt om på øerne. Her kan øboerne på de forskellige øer så sætte kryds ved den kandidat, de mener kan varetage øens interesser bedst. 

De opstillede til Ø-udvalgene kan dog kun vælges af øboerne selv, og du vil derfor ikke se dem på stemmesedlerne, hvis du bor på fastlandet i Lolland Kommune, Slagelse Kommune eller Kalundborg Kommune.

Færger, ældrepleje, kystbevaring

I Ø-udvalgene er der ikke nogen rammer for, hvad medlemmerne må diskutere, så længe det vedrører øerne og øboerne.

- Det kan være alt mellem himmel og jord - alt hvad der rør sig på øerne. Det vigtige er, at øboerne har indflydelse på egen hverdag og får sat nogle ting på dagsordenen, som er vigtige for øen, fortæller Dorthe Winter, formand for Sammenslutningen for Danske Småøer.

Det er alt fra transport, sundhed, ældrepleje og til kystbevaring, der diskuteres i Ø-udvalgene. Der er dog særligt en ting, der ofte ender som hovedpunkt på dagsordenen rundt om i de forskellige ø-udvalg - nemlig færgen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fejø er især kendt for sin frugtproduktion og er et yndet turistmål i sommermånederne.
Fejø er især kendt for sin frugtproduktion og er et yndet turistmål i sommermånederne. Foto: Landdistrikternes Fællesråd

- Færgen fylder rigtig meget i Ø-kontaktudvalget. Det er jo vores livline til fastlandet, fortæller Anne-Grethe Laursen, der er Formand for Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune og valgt ind på Fejø.

Selvom ø-udvalgene ikke har direkte magt og indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet i kommunen, har deres rådgivende funktion alligevel ført til nogle ændringer. Udvalget og dets medlemmer er derfor langt fra ligegyldige for øboerne og deres dagligdag, mener Anne-Grethe Laursen.

- Vi kæmper for, at kommunen får et øje på øerne. En helt stor ting, der er sket, er jo, at vi har fået en fjerde færge. Tidligere, hvis der var en færge, der ikke fungerede, så havde vi kun to færger til tre øer. Men nu har vi fået en ekstra, og det har stor betydning for øboerne, forklarer Anne-Grethe Laursen.

I Lolland Kommune vælges medlemmerne til Ø-kontaktudvalget af beboerne på Fejø, Femø og Askø.
I Lolland Kommune vælges medlemmerne til Ø-kontaktudvalget af beboerne på Fejø, Femø og Askø.

Kampvalg i Smålandsfarvandet

Selvom valget nok er ukendt for de fleste, og har et noget mindre antal opstillede kandidater end kommunalvalget, kan det dog godt gå hen og blive spændende i år på Fejø, Femø og Askø. På alle tre øer stiller der nemlig flere kandidater op, end der er brug for.

- Det er lidt forskelligt, hvor mange der stiller op. Nogle gange har vi svært ved at finde nok, der vil stille op, og andre år, som i år, er der så flere, end der er brug for. Men det er jo dejligt, at vi kan have et demokratisk valg, siger Anne-Grethe Laursen, der stiller op på Fejø.

quote Det er jo dejligt, at vi kan have et demokratisk valg

Anne-Grethe Laursen, Formand for Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune

Der er syv pladser i Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune. Men i år stiller der 11 kandidater op. Der er derfor lagt op til kampvalg på de tre øer i Smålandsfarvandet.

På Askø og Femø er der én kandidat for meget. Der er nemlig tre kandidater på hver ø til øernes hver to pladser. Den største valgkamp bliver dog på Fejø, hvor fem kandidater skal kæmpe om øens i alt tre pladser i Ø-kontaktudvalget.


Nyhedsoverblik