¨

Her er skolen lukningstruet - men forældre kæmper for friskole

02:52

Der er optimisme at spore hos forældregruppen bag friskoleprojektet i Dannemare. Video: Rikke Stokholm - TV2 ØST

En lukning af landsbyskolen i Dannemare vil gøre byen mindre attraktiv, lyder bekymringen hos den lokale brugsuddeler. Forældregruppe er optimistisk.

Politikerne i Lolland Kommune har allerede taget beslutningen.

Den kommunale Dannelunde Skole i Dannemare på Lolland skal næste år lukke som følge af et faldende børnetal i byen. Samtidig sparer kommunen cirka 5,2 millioner kroner. 

Beslutningen blev taget lige før sommerferien, og siden har en aktiv forældregruppe kæmpet med at skrabe penge og opbakning ind til at starte en friskole i stedet.  

Dannemare bliver en lille smule mindre attraktiv at bosætte sig i som unge forældre eller ungt par

Finn Andersen, brugsuddeler i Dannemare

Lørdag var forældrene fra lokalområdet inviteret til møde og fællesspisning for at høre om friskoleprojektet og i sidste ende se, om det var noget for dem og deres børn.

Katrine Sundal bor i Almidne på det Vestlige Lolland og er mor til Liam på fire år. Hun kan se flere fordele ved en eventuel friskole i Dannemare.

- Allerede da de (politikerne, red.) sagde, at de ville lukke skolen, blev jeg sådan lidt… Jeg har selv gået her, så det var ikke fedt at få at vide. Jeg håber på, at det lykkedes, siger Katrine Sundal.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dannelunde Skole lukker efter planerne til næste sommer. Måske fortsætter den som friskole.  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Jeg forventer ikke, at elevantallet kommer op på 100-150 med det samme, og jeg synes, det er positivt, at der er plads til dem alle, tilføjer hun.

Byen bliver mindre attraktiv

Den kommende skolelukning har skabt uro i lokalområdet blandt andet hos den lokale brugs.

EN FRISKOLES ØKONOMI

  • Friskolernes statstilskud svarer til 76 procent af den gennemsnitlige udgift pr. folkeskoleelev. Det kaldes koblingsprocenten. Dette udregnes altid på baggrund af udgifterne i folkeskolen tre år tidligere. Hertil kommer bygnings- og fripladstilskud. 
     
  • Friskolerne finansierer selv specialundervisning og dansk som andetsprog indenfor denne tilskudsramme. 
     
  • Gennemsnitlig svarer det statslige driftstilskud til 50.447 kroner pr. årselev.
     
  • Den gennemsnitlige forælderbetaling er ca. 14.000 kr. pr. år (inkl. sfo).

 

Kilde: Friskolerne.dk.

Se mere

Brugsddeler Finn Andersen kalder hele situationen for ærgerlig og frygter, at det vil få konsekvenser for ikke bare hans forretning men for hele Dannemare by, hvis skolen lukker.  

- Jeg ved, at det kommer til at betyde, at Dannemare bliver en lille smule mindre attraktiv at bosætte sig i som unge forældre eller ungt par, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Brugsuddeler i Dannemare Finn Andersen er ærgerlig over situationen med landsbyskolen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Lolland Kommune mener, at lukningen af skolen var nødvendig på grund af for få elever. Men politikerne støtter idéen med en friskole.

- Hvis de gerne vil have en skole og kan drive den på private vilkår, så synes vi som politikere, at de selvfølgelig skal have lov til det, siger Signe Lund (S), formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune.

Optimismen spirer

Der er lang vej endnu, før friskolen er en realitet. Men blandt forældregruppen bag friskoleprojektet hersker der en optimisme og sikkerhed om at målet nås.

- Ja, det gør jeg da, siger Marie Louise Villadsen Vangsgaard, kasserer i foreningen Dannemare Skoles Venner.

I øjeblikket går der 60 børn på Dannelunde Skole i Dannemare, og onsdag holder foreningen stiftende generalforsamling til den kommende skolebestyrelse.

  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App