Her er der ingen hvide telte - Danmarks første indendørs coronatestcenter er åbnet i Maribo

I Maribo har TestCenter Danmark åbnet faciliteter i VUC og CELF's gamle lokaler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag åbnede Testcenter Danmarks testfaciliteter i Maribo officielt.

Det er den første afdeling af TestCenter Danmark, som er rykker ind i eksisterende lokaler, og er dermed det første testcenter, som ikke holder til i de hvide telte, som hidtil har kendetegnet TestCenter Danmark.

Testcenteret, der er flyttet ind i VUC og CELF's gamle lokaler, har plads til at teste mellem 150 og 200 patienter uden symptomer, og regionsrådsformand Heino Knudsen (S) mener, at det er vigtigt at have sådan et testcenter i Maribo.

quote Det er rigtig godt, for det gælder om at være så tæt på så mange borgere som muligt i den strategi, vi har i Danmark

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Region Sjælland.

- Det er rigtig godt, for det gælder om at være så tæt på så mange borgere som muligt i den strategi, vi har i Danmark, siger han.

Region Sjælland har arbejdet målrettet for at få et nationalt testcenter på Lolland og Falster, og det gjorde det nemmere at realisere, at der allerede var eksisterende lokaler at flytte ind i. 

- Vi fandt ud af, at vi lige så godt kunne bruge nogle eksisterende bygninger, der i forvejen var der, end at skulle hen og sætte ny store, hvide telte op, fortæller regionsrådsformanden.

Og det er vigtigt for at inddæmme smitten, at der nu også er en afdeling af Testcenter Danmark i Maribo, mener Heino Knudsen.

- Det er helt afgørende, at vi har en så decentral model som overhovedet muligt, så vi er så tæt på så mange borgere som muligt, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er i disse bygninger, testcenteret i Maribo ligger.
Det er i disse bygninger, testcenteret i Maribo ligger. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Alle kan jo booke en tid i de her centre og komme ned og blive testet, og det gør man jo kun, hvis man ikke har for lang transporttid, og det er ret vigtigt for at kunne begrænse smittespredning, siger Heino Knudsen.

Det er coronaprover.dk, man skal ind på, hvis man vil booke en tid til at blive testet i en af de tre afdelinger af Testcenter Danmark i Region Sjælland.

Direktør: - Der er masser af fordele

Ifølge Benny Jørgensen, der er præhospitalt direktør i Region Sjælland, så er der mange fordele i, at det nye testcenter i Maribo er indrettet i rigtige bygninger fremfor i telte.

- Det er virkelig, virkelig rart at kunne komme ind i en bygningsmasse med det her testcenter, både for personale, men også for de borgere, der skal testes, siger han.

quote Der er masser af fordele, her er der lys, vand og varme, og her er der mulighed for at gøre rigtig grundigt rent

Benny Jørgensen, præhospitalt direktør, Region Sjælland. 

- Der er masser af fordele, her er der lys, vand og varme, og her er der mulighed for at gøre rigtig grundigt rent, siger Benny Jørgensen.

Han håber, at borgerne på Lolland og Falster vil benytte muligheden for at lade sig teste.

De seneste uger har der været et midlertidigt testcenter i Maribo, og selvom mange er blevet testet, så må der gerne komme mange flere forbi, siger præhospitalt direktøren.

- Vi vil gerne opfordrer til, at man kommer herover og lader sig pode og eventuelt tager sin nabo med, så man kan gøre en tur ud af det, siger han.  

- Det tager mindre end tre minutter, og så har man svaret på sundhed.dk inden 30 til 35 timer, siger Benny Jørgensen.

Han fortæller, at det er vigtigt, at det ikke kun er folk i byerne, der lader sig teste, men at man også kører af sted for at blive testet, selvom man bor på landet.

- Vi håber på, at vi kan komme længere ud i postnumrene og få testet folk. Det er nemlig det, der er hele hemmeligheden bag, at hvis folk er covid19-smittede, at man så får inddæmmet deres nære kontakter. Det er hele planen bag det her testcenter i Maribo.

Testcenter Danmark hører under Statens Serum Institut, som er ansvarlige for, hvordan centrene skal bruges over hele landet, mens regionerne bemander dem.

I Region Sjælland er der Testcenter Danmark i Næstved, Roskilde og Maribo, hvor man tester borgere uden symptomer.

Har man symptomer, skal de ikke møde op i Testcenter Danmark, men derimod kontakte sin egen læge og blive testet på et af Region Sjællands teststeder på Holbæk Sygehus, Nykøbing Falster Sygehus, Slagelse Sygehus, Sjællands Universitetshospital i Roskilde eller i Nykøbing Sjælland og Nakskov.