"Her er alle stemmer lige"

Thomas Thuen, 19 år, lærervikar og medejer af sportssiden.dk, bor i Lolland Kommune

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved du, hvad du stemmer til kommunalvalget?
Ja

Stemmer du parti eller personligt?
Jeg stemmer personligt. Jeg synes, der er stor forskel på, hvad de enkelte politikere står for, selv om de kommer fra samme parti. Jeg har valgt en, som jeg føler står for det, der betyder noget for mig.

Plejer du at stemme?
Det er første gang, jeg har muligheden, og jeg synes, at alle bør stemme. Både til kommunalvalg og folketingsvalg. Det er en af de få chancer, man har for at gøre en forskel, selv om man ikke er så højt oppe i systemet. Her er alle stemmer lige.

Hvordan har du fundet ud af, hvad du skal stemme på?
Jeg vidste med det samme, hvilken fløj jeg var enig med, og så gik jeg i gang med at lede efter en kandidat, der går ind for de samme kerneværdier som jeg selv. Jeg har kigget på forskellige hjemmesider og klikket på kandidaterne, og jeg synes godt om ham, som jeg kommer til at stemme på.

Hvad lægger du vægt på, når du skal afgøre, hvem din stemme skal gå til?
Jeg har lagt vægt på, at vedkommende var forholdsvis ung og har boet på Lolland i mange år. På den måde forestiller jeg mig, at det er lettere at sætte sig ind i, hvad det er for udfordringer unge har hernede. Lolland bliver ofte betegnet som Danmarks hul, og alle snakker om at skabe vækst hernede, men mange har helt urealistiske planer om, hvordan det skal ske. Mange siger, at de vil pumpe penge ud i samfundet, men hvor skal pengene komme fra? Jeg mener hellere, at man skulle opbygge noget fællesskab hernede, så det bliver en fælles kamp at løfte kommunen. Jeg kan også godt lide, at ham, jeg har valgt at stemme på, vil forsøge at oprette de arbejdspladser, der opstår i forbindelse med Femern byggeriet, så de ikke bare forsvinder igen, når byggeriet stopper.

Hvad skulle en politiker stå for, hvis vedkommende var optimal i forhold til dine interesser?
Det skulle være nogle, der er unge og brænder for at holde de unge på Lolland. Jeg frygter, at der om nogle år ikke er flere unge tilbage hernede, så en optimal politiker for mig ville være en, der kæmpede for at få nogle uddannelsessteder herned. Jeg er selv ærgerlig over, at jeg er nødt til at tage væk for at uddanne mig. Men der er jo ikke noget hernede. Jeg så også gerne, at politikeren eller partiet havde fokus på ældrepolitikken. Jeg kender selv folk, der lever af at passe ældre, og jeg ved, at de er overbebyrdede. Det er ikke holdbart. Det er dog klar uddannelsesområdet, der er det vigtigste for mig, og i et drømmeparti skulle der være ordentlig økonomisk opbakning til netop det område, så der kunne blive gjort noget ved det her på Lolland.

Hvad betyder det for dig at stemme?
For 2 år siden interesserede jeg mig ikke lige så meget for, hvad der skete rundt omkring i samfundet, men nu hvor jeg kan stemme, læser jeg om, hvad der sker og om dem, der træffer beslutningerne. Jeg synes, der følger en forpligtelse til at engagere sig i samfundet med det at stemme. Ellers ødsler man sin stemme væk.