Henrik Høegh roser minister for fracking-udmelding

Den tidligere venstre-minister Henrik Høegh roser klimaministerens forsøg på at stoppe fracking i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det ligner en halv sejr. 

Der er plusser i bogen hos Henrik Høegh, viceborgmester og formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Lollands Kommune, efter regeringen nu undersøger muligheden for at blokere for de kontroversielle planer om olie- og gasudvinding på Lolland og Falster.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt meldte i Berlingske ud, at man nu vil undersøge muligheden for at afvise metoden kendt som fracking over for det hollandske firma Nail Resources. Fracking - på dansk: frakturering - betyder blandt andet, at kemikalier under højt tryk bliver pumpet ned i undergrunden, hvor det hjælper til at skille olie og gas ud.

Men udsigterne til kemikalier i undergrunden vakte ikke glæde på Lolland, hvor flere især var bekymret øens grundvand. Heriblandt viceborgmester Henrik Høegh, der glæder sig over sin 'halve sejr'.

- Jeg har lobbyeret meget i ministeriet, og nu undersøger de så muligheden for at sikre sig, at der ikke bliver lavet fracking. Dét er et udtryk for, at han har lyttet til det pres, vi har lagt, siger han og tilføjer:

- Fracking vil miljømæssigt være en stor katastrofe i forhold til vores begrænsede grundvandsressourcer.

Energi-, Forsynings og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt
Læs også
Minister skal i samråd om kontroversielle olie- og gasboringer
Energi-, Forsynings og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt
Læs også
Minister skal i samråd om kontroversielle olie- og gasboringer

Handler om åben dør

Tvisten handler om det såkaldte åben dør-princip, som betyder, at har et firma først fået tilladelse til at prøvebore, har det også tilladelse til at udvinde det, de måtte finde. Men nu prøver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt altså at finde ud af, om man allerede fra begyndelsen kan udelukke fracking som udvindingsmetode.

På torsdagens samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg skal Lilleholt blandt andet svare på, om kommunerne har nogen muligheder for selv at sætte en stopper for projekterne. Men det mener Henrik Høegh faktisk ikke, kommunerne har.

- Mig bekendt kan vi ikke (blokere, red.). Det, der ligger i undergrunden, er statens ejendom og hører hverken under kommunerne eller den private ejendomsret. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke kan lægge pres, og jeg glæder mig over, at det er lykkedes os her.

101206_olie_i_aa.jpg
Læs også
Minister vil se på at blokere for ansøgninger om fracking på Lolland og Falster
101206_olie_i_aa.jpg
Læs også
Minister vil se på at blokere for ansøgninger om fracking på Lolland og Falster

Vil bekæmpe udvinding med alle midler

Hvis projektet alligevel ender med at blive til virkelighed, hvad gør I så?

- Vi vil bekæmpe det med alle midler, kan jeg love dig. Jeg har set fracking i Polen og set billeder af det i USA, og det svineri og den kæmpe usikkerhed om, hvad der sker ved de her eksplosioner i undergrunden, vil vi med ethvert middel forsøge at forhindre, siger Henrik Høegh og fortsætter:

- Det sker nogle gange, når kommuner og befolkning går sammen mod Folketinget, at nogle derinde bliver bløde i knæene. Så vi vil gøre alt, hvad vi overhovedet kan.

Men kan du slet ikke se nogen muligheder ved projektet? Flere arbejdspladser?

- Nej, det er meget, meget lidt. Der kan måske være et lokalt slamsugerfirma, der kan få et job, men ellers er det jo borebisser udefra, der skulle komme og lave det her. Det er ikke nok til at opveje den risiko, Lollands image som grøn kommune vil blive udsat for.


Nyhedsoverblik