Helt særlig lollandsk byggestil risikerer at forsvinde

En forening kæmper for at redde en helt særlig byggestil fra Lolland.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Har du set en tækket gavl på Lolland?

Hvis ja, hører Nakskov Bygningsbevaringsforening meget gerne fra dig. På Facebook søger de nemlig efter huse, der enten har eller har haft en tækket gavl - altså et hus, hvor selve gavlen er stråtækt.

- Det er en traditionel lollandsk byggestil, og vi prøver at undersøge, hvor mange huse med den type gavle, der er tilbage.

- Vi vil gerne have byggestilen anerkendt som et samlet bevaringsværdig kulturmiljø af Lollands Kommune, men det kræver, at vi ved, hvor mange huse der er tale om, siger Flemming Willum Petersen, der er forperson i foreningen, til TV2 ØST.

Eftersom huse med tækkede gavle ikke er anerkendt som bevaringsværdig kulturmiljø vil ejeren af sådan et hus ifølge Flemming Willum Petersen kunne rive det ned, hvis ejerne finder det passende.

Med en udpegning skal der i stedet en offentlig høring til, før en nedrivning vil kunne blive en realitet.

- Det er problematisk, at man kan nedlægge huse af den type, hvis man har lyst. Vi mister i så fald noget vigtig lokal- og danmarkshistorie, siger han.

Hvad er en tækket gavl?

En tækket gavl er en gavl (enden af husets tag), der er beklædt med strå i tykke lag på gavlens lodrette flade. Der vil være flere lag, der er skudt ind over hinanden, men de fleste vil nok se det som ét tykt lag.

Gavlteknikken er et særkende for Lolland, og derfor kan det anses som en egnsbyggeskik for sydhavsøen.


Nyhedsoverblik