Havørneunge fra 2014 lever i bedste velgående

Alle kunne følge med på webcam, da to havørneunge blev udklækket i 2014 på Lolland. En af ungerne er blevet spottet igen i denne uge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For to år siden kunne ørne-interesserede følge med på et af Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) webcams, da to små, dunede havørneunger slog hul på ægget i deres rede på Lolland. En han- og en hun-unge.

Og nu har Ole Friis Larsen, medlem af hovedbestyelsen i DOF, spottet en af de to unger igen – nemlig hannen.

- Jeg var ude at se på fugletræk, og så kom han kom flyvende så tæt over hovedet på mig, at jeg kunne se ringen på hans ben og være sikker på, det var ham, siger han til TV ØST.

Mange dør inden for et år

Det er meget værdigfuldt for den ornitologiske forening at blive bekræftet i, at en af ungerne stadig lever.

- Vi ved, at mange rovfugle omkommer i løbet af deres første leveår. De skal være dygtige nok til at fange mad for at kunne klare sig i livet, og det er der mange af dem, der ikke kan, siger Ole Friis Larsen og tilføjer:

- De skal også være adrætte og hurtige, så de for eksempel ikke flyver ind i træerne. Derfor er det rigtig godt at få livstegn fra ham her efter to år.

Bestanden vokser

Havørnene genindvandrede som ynglefugle i Danmark for 20 år siden, og det er gået hurtigt fremad med antallet af ynglende par i landet.

- Vi har i hvert fald over 80 ynglende havørnepar i Danmark i dag, fortæller Ole Friis Larsen.

Til sammenligning var der i 2015 72 ynglende par.

Den unge havørn blev set omkring tre kilometer fra den rede, hvor han blev udruget. Du kan se eller gense videoer fra fuglens opvækst her.

Om havørne