Havørn dræbt med gift på Lolland

En ung havørn er død efter at være blevet forgiftet på Lolland. Vildtplejestation frygter, at det kun er toppen af isbjerget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ung havørn er blevet forgiftet med det ekstremt giftige pesticid carbofuran på Lolland.

Det har DTU Veterinærinstituttet nu slået fast.

Havørnen blev fundet på Søllestedgårdvej den 7. september. En forbipasserende troede, at ørnen var blevet ramt af en bil, og kontaktede derfor den lokale vildtplejestation, Våbensted Vildtplejestation.

Nåede ikke til dyrlægen

Her var det Leon Holm Kragh, der tog imod fuglen.

Han står bag Våbensted Vildtplejestation og kunne med det samme se, at fuglen skulle til dyrlægen.

Han lagde den derfor i en transportkasse, så den kunne få under turen, og kørte den ti minutter lange tur til Maribo Dyrehospital.

Da de nåede frem, var havørnen dog desværre afgået ved døden.

Det er unaturligt, at en havørns tilstand forværres så hurtigt, som det var tilfældet, og derfor blev fuglen sendt til obduktion hos DTU Veterinærinstituttet.

Det er deres konklusion, der nu er kommet. Og som frygtet er der altså tale om en forgiftning med stoffet carbofuran. 

Havørnen havde slim i munden, da den døde, og det var med til at give mistanke om, at den var blevet forgiftet.
Havørnen havde slim i munden, da den døde, og det var med til at give mistanke om, at den var blevet forgiftet. Foto: Våbensted Vildtplejestation

Ekstremt giftigt

Carbofuran påvirker vejrtrækningen, og derfor dør forgiftede fugle af iltmangel.

- Det er smertefuldt. Det er en frygtelig død for dem, siger Leon Holm Kragh.

Stoffet, som er ekstremt giftigt, dræber dyret så hurtigt, at havørnen ikke havde været til at redde, selv om den var nået frem til dyrlægen.

Faktisk kan en mængde på størrelse med en ært slå 20.000 småfugle ihjel.

Umuligt, at det er et uheld

Spørger man Leon Holm Kragh, er der ingen tvivl om, at der ikke er tale om et hændeligt uheld.

- Det er helt umuligt, at forgiftningen er sket ved et uheld. Det er noget, som bliver lagt ud i andre dyr, for at de skal spises. Man kan måske også godt gøre det, hvis der er undslupne dyr fra en minkfarm, men i det her område er der slet ikke nogen minkfarme, så det er udelukket, slår han fast. 

Han vil dog nødigt være for specifik i sin beskrivelse af, hvem der kan stå bag ørnedrabet.

- Det er nogle, som ikke ønsker, at de skal være der. Det kan jo være i alle mulige interesser.  Nu er der jo også blevet fundet en ulovlig fælde, så det er jo, fordi der er nogle, som gerne vil rovfuglene til livs, siger han og henviser til en fælde, der for nyligt blev fundet nær Borup.

Kun toppen af isbjerget

Det er ofte fasanopdrættere og jægere, der får skyld for at forgifte rovfugle, men ifølge Leon Holm Kragh kan det også være folk med fuglehold, der er trætte af, at der sidder rovfugle på volieren. 

- Der kan være mange grunde til, at folk gør det, siger han, og understreger, at han ikke vil skyde skylden på nogen.

At det er et problem, at rovfugle bliver dræbt, lægger han dog ikke skjul på.

- Jeg tror kun, at det er toppen af isbjerget, der bliver opdaget. Der er jo rigtigt meget, der ikke bliver opdaget, også med fuglefælder. Det er jo tilfældigt, at de forkerte – eller rigtige er det jo – opdager det. Og det er det samme her. Havde den ligget halvanden meter fra vejen, så havde den ligget, så man ikke kunne se den, og så var den jo bare død, siger Leon Holm Kragh.

Det seneste fund af forgiftede fugle skete så sent som i sidste uge. Her fandt man en forgiftet glentefamilie i Midtjylland.