Hæren indsætter soldater ved den dansk-tyske grænse

Politiet får assistance af Hærens soldater til at udføre grænsekontrol ved grænseovergangene i Rødbyhavn og Gedser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når bilister og passagerer fremover krydser de blå grænseovergange mellem Danmark og Tyskland, vil de blive mødt af Hærens soldater i Rødbyhavn og Gedser.

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote De aflaster os, så vi kan bruge politifolk til andre borgernære opgaver

Kim Kliver, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Det har hidtil været politiet selv samt Hjemmeværnet, som har varetaget opgaven med grænsekontrol. Hjemmeværnet vil stadig deltage i opgaven, men Hæren leverer nu hovedparten af soldaterne.

- Hæren har overtaget størstedelen af den assistance, som Hjemmeværnet hidtil har givet politiet i forhold til vores kontrolindsats, når vi har midlertidig grænsekontrol, siger Kim Kliver, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Det betyder, at Hærens soldater vil stå ude i feltet sammen med politifolk, politikadetter og i øvrigt sammen med nogle få tilbageværende fra Hjemmeværnet, tilføjer han.

Skal undersøge biler og dokumenter

Hærens arbejde på Lolland og Falster begyndte lørdag den 1. februar. Opgaven sker ifølge Forsvaret under den såkaldte Operation Gefion, der drejer sig om Forsvarets støtte til blandt andet grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse samt bevogtningsopgaver i København.

Operationen er en udløber af forsvarsforliget for 2018-2023.

Her blev det besluttet, at Forsvaret skal støtte og aflaste politiet i deres opgaveløsning. Det fremgår af forligsteksten, at Forsvaret skal bistå politiet med grænsekontrol og bevogtningsopgaver, så længe politiet har behov for det. 

Forsvaret har allerede leveret soldater til bevogtning af den dansk-tyske grænse i Jylland.

Ved grænseovergangene i Rødbyhavn og Gedser skal soldaterne ifølge Kim Kliver kontrollere dokumenter og bistå politiet med at kontrollere de køretøjer, som kommer ind i forbindelse med politiets indrejsekontrol.

- Jeg forventer et lige så godt og frugtbart samarbejde som det, vi havde med Hjemmeværnet undervejs siden juni 2016. Vi har sørget for, at de har den nødvendige uddannelse til at varetage den funktion, som de skal assistere politiet med, siger Kim Kliver.

22 soldater i døgnet

Politiet ønsker ikke at oplyse, hvor mange soldater Hæren afsætter til arbejdet med grænsekontrol på Lolland og Falster.

- Vi fortæller ikke hvor mange personer, vi er ved grænserne. Men Hæren stiller et antal personer, der gør, at den samlede indsats hænger sammen. De aflaster os, så vi kan bruge politifolk til andre borgernære opgaver, siger Kim Kliver.

Selv om soldaterne vil være uniformeret, kommer de ifølge politiet ikke til at bære våben ved grænseovergangene.

- Hjemmeværnet bar ikke våben, og det gør Hæren heller ikke, siger Kim Kliver.

Soldaterne fra Hæren vil typisk være indsat tre måneder ad gangen. Opgaven omfatter op til 22 soldater i døgnet.

VIDEO: Politiet får egen bygning ved grænsekontrol.