Grøn strøm giver hovedbrud - Lolland producerer langt mere, end de kan bruge

Lolland er midt i et boom af grøn strøm. Men der bliver produceret langt mere, end der er brug for på Lolland. Elnettet risikerer at få forstoppelse

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lolland er suverænt Danmarks grønneste energikommune. En ny opgørelse fra Energinet viser, at Lolland kan slå alle andre i vind- og solcelleenergi frem mod 2025. Men førstepladsen i vedvarende energi giver også udfordringer. Der er problemer med at slippe af med al den grønne strøm. Elnettet kan få forstoppelse. Det skal der nu gøre noget ved.

Top ti i grøn strøm hele landet

Vindmøller og solceller sætter transformatorstationen lidt udenfor Rødby på overarbejde. Og det er ikke bare på Lolland, at produktionen af grøn energi stiger voldsomt, hvis alle planer bliver realiseret:

- Hvis det hele bliver etableret, hvis alle planer bliver realiseret, så kommer vi faktisk til at have det dobbelte af Danmarks nuværende elforbrug i grøn strøm, fastslår Hanne Storm Edlefsen, vice president, Energinet.

- Det er især nye solcelleanlæg, der trækker udviklingen, forklarer Hanne Storm Edlefsen, vice president, Energinet.
- Det er især nye solcelleanlæg, der trækker udviklingen, forklarer Hanne Storm Edlefsen, vice president, Energinet.

Det offentligt ejede Energinet ejer og udvikler gas- og elnet i Danmark. Selskabet har dermed det store overblik. Energinet vurderer, at hvis alle de vedvarende energiprojekter, der er på vej på Lolland, bliver realiseret, vil den samlede kapacitet være på 1389 MW i 2025.  Det er rigeligt til at tænde al lyset København. Det er et tal, som gør Lolland til den kommune i hele Danmark, hvor der er mest grøn strøm på vej.

- På land er det i høj grad solanlæg, der trækker udviklingen. De er blevet så billige nu, at der er god økonomi i at få sat dem op. De behøver ikke længere at få støtte fra staten, så det er dem, vi ser rigtig mange af på land, forklarer Hanne Storm Edlefsen, vice president, Energinet.

Alt for meget energi

Men den grønne energisucces, giver også hovedbrud for Energinet.

- Vi står med en transportudfordring. Vi skal flytte strømmen fra, hvor den bliver produceret til dér, hvor den skal bruges, siger Hanne Storm Edlefsen, vice precident, Energinet.

Det tager længere tid at sætte nye højspændingsmaster, end det tager at bygge et solcelleanlæg. Det kan give problemer
Det tager længere tid at sætte nye højspændingsmaster, end det tager at bygge et solcelleanlæg. Det kan give problemer

Man kan sige, at det er et kapløb mellem solceller og højspændingsmaster:

- Vores problem er, at det tager tid at planlægge og få lov til at sætte højspændingsmaster op eller grave ledninger ned. Det tager meget længere tid end at sætte solceller op på en mark, siger Hanne Storm Edlefsen, vice president, Energinet.

Så meget grøn strøm er der på vej i vores kommuner

Energinet udbygger nettet

Lige nu forsøger Energinet at indhente solcelleboomet på transformatorstationen nær Rødby. Den skal være meget større.

- På Lolland er der rigtig meget vedvarende energi på vej, og forbruget er ikke så højt, så vi skal have flyttet meget af strømmen til København, hvor der er behov for den. Helt konkret udbygger vi i Rødby, så der kan tilsluttes mange flere anlæg, og det vil typisk være solcelleanlæg, oplyser Hanne Storm Edlefsen, vice president, Energinet, og fortsætter:

- Samtidig etablerer vi en helt ny station ved Gloslunde, som også skal tilslutte mere ve-energi.

Strøm fra solceller og vindmøller gør det nødvendigt, at udvide transformerstationen ved Rødby. 
Strøm fra solceller og vindmøller gør det nødvendigt, at udvide transformerstationen ved Rødby. 

Klar til næste store anlæg

Små 10 minutters kørsel fra transformerstationen ved Rødby ligger markerne, der skal rumme det næste solcelleanlæg i Lolland Kommune:

- Byrådet har godkendt, at der kan etableres 266 hektar med solceller. Anlægget bliver bygget de kommende år alt efter hvor hurtigt, vi kan komme af med energien, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Når anlægget er færdigudbygget, kan det levere strøm nok til det årlige forbrug i cirka 45.000 husstande.

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) satser på, at der skal bruges masser af grøn strøm til Femernbyggeriet.
Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) satser på, at der skal bruges masser af grøn strøm til Femernbyggeriet.

Holger Schou Rasmussen er godt klar over, at der er grænser for, hvor meget grøn strøm elnettet kan klare. Han har en plan: En større del af strømmen skal bruges af lokale virksomheder. Og så har borgmesteren også en drøm:

- Jeg har en vision, som jeg arbejder hårdt på at få gjort til virkelighed, og det er, at elementfabrikken, der skal bygge de kæmpestore elementer til Femernforbindelsen, skal producere dem på den grønne energi, vi laver her på Lolland, fortæller Holger Schou Rasmussen (S).

Boomet i solcelleanlæg møder også kritik for at fylde for meget i landskabet.
Boomet i solcelleanlæg møder også kritik for at fylde for meget i landskabet.

Vind og sol i modvind

Solcelleanlæg og vindmøller skyder op i det flade lollandske landskab. Det får kritikere til at sige: - Nu er det nok.

Men Holger Schou Rasmussen afviser kritikken:

- Vi kan dokumentere, at vi blot bruger en procent af Lollands geografi til vindmøller og solceller. Til sammenligning bliver 80 procent af Lolland brugt til almindeligt, konventionelt landbrug. Solceller flyder faktisk meget lidt i forhold til landbruget, understreger borgmesteren.

Tilbage på transformerstationen i Rødby, er der ingen tvivl hos Energinet om, at der er behov for stadig mere vedvarende energi:

- I løbet af de næste 10 år kommer vi til at bruge meget mere el, end vi gør på nuværende tidspunkt. Vi skal bruge el til opvarmning, til biler og til tung transport som skibe og fly, hvor vi laver el om til flydende brændstoffer, så de kan anvendes dér. Så der skal meget mere el til, fastslår Hanne Storm Edlefsen, vice president, Energinet.