Greve afleverede socialt udsat borger på Lolland - det får nu kritik af kommunaldirektøren

Den 3. december ankom en mentor fra Greve Kommune på jobcenteret i Nakskov for at aflevere en socialt belastet borger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland Kommune er trætte af de sociale skævvridninger, hvor rigere kommuner sender socialt udsatte borgere til Lolland.

I december hjalp Greve Kommune en socialt belastet borger med at flytte til Lolland Kommune. Udover at køre vedkommende til jobcenteret og køre borgeren til fremvisning af sin nye lejebolig, har Greve Kommune betalt for flytning og indskud. På grund af angst kan borgeren ikke rejse med offentlig transport og vedkommende har ikke kørekort.

Det får nu Lollands kommunaldirektør Thomas Knudsen til at rejse en kritik.

- Vedkommende har svært ved at tage offentlige transportmidler og har ikke en bil til rådighed. Det hus, der er fundet, ligger 14 kilometer fra den nærmeste købmand, så det bliver meget svært at få økonomien til at hænge sammen, siger han til TV ØST.

politiker_og_udlejer_af_billige_boliger.transfer.jpg
Læs også
Politiker i dobbeltrolle:
Udlejer billige boliger på Lolland – mens han er byrådspolitiker i Glostrup
politiker_og_udlejer_af_billige_boliger.transfer.jpg
Læs også
Politiker i dobbeltrolle:
Udlejer billige boliger på Lolland – mens han er byrådspolitiker i Glostrup

Borgeren lider af personlighedsforstyrrelser, er arbejdsløs og er erklæret insolvent. Greve Kommune har selv vurderet, at vedkommende bør modtage førtidspension. En regning, Lolland Kommune nu hænger på.

- Det, vi kritiserer, er, at vækstkommuner har nemt ved at eksportere den her gruppe borgere. Det er bekvemt, for det øjeblik, borgeren forlader kommunen, der overtager vi ansvaret, siger Thomas Knudsen.

Klagede til Ankestyrelsen

quote Hvis en borger i vores system siger, at han vil til Lolland, Ishøj eller København, så hjælper vi med det. Man har frihed i Danmark til at bosætte sig, hvor man har lyst til

Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve Kommune

Lolland Kommune har sendt en klage til Ankestyrelsen, hvor de beskylder Greve Kommune for at eksportere socialt udsatte. Men det er borgmesteren i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V) ikke enig i.

- Hvis en borger i vores system siger, at han vil til Lolland, Ishøj eller København, så hjælper vi med det. Man har frihed i Danmark til at bosætte sig, hvor man har lyst til, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmesteren i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V) mener ikke, at de har eksporteret socialt udsatte til Lolland Kommune.
Borgmesteren i Greve Kommune, Pernille Beckmann (V) mener ikke, at de har eksporteret socialt udsatte til Lolland Kommune.

Lolland Kommune mener, at Greve Kommune godt kunne have forudset, at borgeren havde udfordringer, der var forbundet med økonomiske omkostninger. Ifølge loven om aktiv social politik paragraf 81, bør en kommune kun hjælpe med ydelser, hvis udgiften er opstået som følge af et behov, der ikke har kunnet forudses.

- Ankestyrelsen har jo slået fast, at det, vi har gjort, er i overensstemmelse med den lovgivning, der nu er, siger Pernille Beckmann.

Men det er ikke sådan, Lolland Kommune forstår Ankestyrelsens brev, der kom tilbage i fredags.

- De har jo sådan set ikke forholdt sig til sagen. De har alene sagt, at det ikke er deres ansvar at bedømme sagen, siger Thomas Knudsen.

Lolland Kommune fortsætter kampen

Selvom Ankestyrelsen af givet afslag på at vurdere sagen, har Lolland Kommune ikke tænkt sig at give op:  

quote Nu henvender vi os til socialministeriet for at høre, om det er en sag, de vil tage op

Thomas Knudsen, kommunaldirektør, Lolland Kommune

- Nu henvender vi os til socialministeriet for at høre, om det er en sag, de vil tage op, siger kommunaldirektør Thomas Knudsen.

Han slår fast, at det ikke handler om at gå efter den enkelte borger, og at de tager ansvar for at yde hjælp til vedkommende.

Og Greve Kommunes borgmester, Pernille Beckmann, er enig i, at der er et stort problem.

- Jeg vil rigtigt gerne gå sammen med Lolland om den her dagsorden. Det efterlader et Danmark, der bliver skævt. Der er rigtigt mange borgere, der flytter rundt mellem kommunerne - det skal de sådan set have love til, men så er det klart, at man skal kigge på økonomien, når dyre borgere vælger at flytte rundt.

Social eksport til Lolland:

Det er langt fra første gang, at historierne om social eksport plager Lolland Kommune. Tilbage i oktober kunne TV ØST sammen med TV2 afsløre, hvordan en socialudvalgsformand i Glostrup Kommune anbefalede borgere på kontanthjælp at flytte til Lolland, mens han med den anden hånd lejede 66 boliger ud til socialt udsatte i Lolland Kommune.

 

I 2018 havde Lolland Kommune fået 154 nye borgere på overførselsindkomster, der betød, at kommunen havde ekstra udgifter på 30 millioner kroner.

 


Nyhedsoverblik