Grænsekontrol deler vandene i politiforhandlinger

Effektiviseringer i politiet og genindførsel af kontrol ved grænseområder står centralt i politiforhandlinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det blev heller ikke søndag, at de tilbageværende partier i forhandlingerne om et kommende politiforlig kunne nå til enighed.

Selvom partierne på forhånd alle har talt om behovet for flere betjente - dog i vidt forskelligt omfang - så trækker forhandlingerne altså ud.

Det er især - og det har været tilfældet hele vejen igennem - spørgsmålet om, hvor meget politiet selv kan bidrage til at skabe flere betjente ved at arbejde smartere og med brug af mere moderne teknologi.

Men på det seneste er også spørgsmålet om grænsekontrol kommet højt op på dagsordnen under forhandlingerne.

Vil have gamle grænsebomme op igen

De fleste partier taler for mere kontrol i grænseområderne. Men Dansk Folkeparti vil nu have genindført den omstridte aftale om permanent toldkontrol på selve grænsen i den nye aftale, og det har nu ført til en armlægning med de øvrige.

- Vi vil gerne have den aftale, vi lavede i 2011 med den tidligere VK-regering, siger partiets retsordfører, Peter Skaarup.

- Og vi foreslår en kvartalsvis indrapportering, hvor man kan se, hvordan det går. For det er en ny ting for Danmark, at vi for alvor får grænsekontrol, og det er det, vi arbejder hårdt på i de her forhandlinger, siger han.

Flydende kontrol

Regeringen har selv talt for øget kontrol - dog ikke på grænsen, men i "områderne" ved grænsen.

Desuden understreger regeringen og de øvrige partier, at det skal ske inden for EU's regler. EU-reglerne forbyder egentlig, systematisk kontrol ved selve grænsen, medmindre der kortvarigt er et særligt behov som for eksempel i forbindelse med store sportsbegivenheder, politiske møder eller den aktuelle flygtningekrise.

De Radikale - der sammen med Socialdemokraterne afskaffede den gamle grænseaftale mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i 2011 - er langt fra begejstrede for tanken om øget kontrol ved grænsen.

- Skal der stilles vogne op ved grænsen i ren symbolpolitik, så skal det i hvert fald ikke ske på bekostning af ungdomsuddsannelserne, siger partiets retsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik