Google står bag nye solcelleparker - lokale kan se frem til mere grøn energi

Fem store solcelleparker er på vej til Danmark, og de to største skal ligge her i regionen ved Rødby på Lolland og i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det står nu soleklart, at Google skal opføre fem nye sol solcelleparker i Danmark. To da dem skal ligge her i regionen, og en af dem er ved Rødby på Lolland.

- Det er helt sikkert, at projektet kommer, og at parken bliver bygget. Og det er også helt sikkert, at vi leverer strøm til Google. Det ligger helt fast, fortæller Joachim Steenstrup, der er kommunikationschef hos European Energy, som står bag solcelleparken på Lolland.

Solcelleparken i Rødby Fjord bliver den største af de fem og ender med at være 90 hektar.

Det er Better Energy, som står bag den næststørste af de fem solcelleparker i Næstved, som vil blive 67 hektar stor.

Grafik: Se hvor solcelleparkerne skal ligge. Artiklen fortsætter under billederne

Rødby Fjord:

Solcelleparken i Rødby
Solcelleparken i Rødby Foto: Grafik: Lonni Christiansen og Nick Abildgaard

Her skal solcelleparken ligge i Næstved:

Solcelleparken i Næstved
Solcelleparken i Næstved Foto: Grafik - Lonni Haugaard og Nick Abildgaard

Solcelleparkerne skal give strøm til Googles nye datacenter i Fredericia. 

Da det er et strømtungt datacenter, fortæller Jesper Vangkilde, som er kommunikationschef hos Google Danmark, at Google har et ansvar for at være så grønne som muligt.

quote Det er for, at man kan have et datacenter, der er CO2 neutralt, og som yderligere skubber til den grønne omstilling i Danmark

Jesper Vangkilde, Kommunikationschef hos Google Danmark

- Det her sikrer, at der kommer en massiv mængde billig grøn strøm på det danske elnet. Og fra det danske elnet bruger vi tilsvarende eller mindre strøm på datacenteret. Så det er for, at man kan have et datacenter, der er CO2 neutralt, og som yderligere skubber til den grønne omstilling i Danmark, sige Jesper Vangkilde.

Lokalbefolkning vil ikke mærke det

Men lokalt kommer de nye solcelleparker ikke til at have den store indflydelse.

Alle fem parker skal opføres af de danske leverandører Better Energy og European Energy, og Joachim Steenstrup fortæller, at det er minimalt, hvad borgerne i Rødby kommer til at kunne mærke til den 90 hektar store solcellepark.

- De (red. lokalbefolkningen) vil opleve i byggefasen, at der er noget aktivitet, og at der bliver brugt nogle penge i lokalområdet. I selve driftsfasen er det begrænset, hvor meget de kommer til at mærke til det. Så er det blot et stort anlæg, der ligger bag en høj hæk, siger Joachim Steenstrup.

Det er mere eller mindre tilfældigt, hvor parkerne ligger. Dog kan borgerne omkring solcelleparkerne have bedre samvittighed i forhold til klimaet.

quote Lokalt kan du være ret sikker på, at de elektroner der går ind i din stikkontakt, når du bruger strøm i solskin, vil være derfra

Joachim Steenstrup, Kommunikationschef hos European Energy

- Lokalt kan du være ret sikker på, at de elektroner, der går ind i din stikkontakt, når du bruger strøm i solskin, vil være derfra (red. solcelleparkerne), siger Joachim Steenstrup.

Hjælper til et grønnere Danmark

På trods af at lokalbefolkningen ikke vil kunne mærke den store forskel, er Googles investering i solcelleparker en positiv ting for Danmark, lyder det.

- Det er til fordel for Danmark. Blandt andet fordi Google har købt mere strøm i den her aftale, end de har brug for. Så faktisk betaler de for, at der bliver opført grøn strøm i Danmark, som kommer de danske forbrugere til gode, siger Joachim Steenstrup.

DISSE SOLCELLEPARKER SKAL FORSYNE GOOGLE MED STRØM

Og både Næstved og Lollands borgmestre er også glade for, at deres kommuner er med bidrage til Danmarks grønne omstilling.

Dog er det ifølge Næstved Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen (S), alfa og omega, at den grønne omstilling, vi hele tiden taler om, bliver gjort til en folkelig omstilling.

- Vi skal tænke ind i, hvordan vi kan gøre det til en omstilling, der også bliver folkelig. Det får den kun ved at skabe vækst, arbejdspladser og muligheder i de områder, hvor man opstiller energien. Hvis den kun skal bruges i København til at skabe kunstige øer på Amager, så bliver der ikke med min stemme, siger borgmesteren.