Gave fra en uventet kant bringer glæde på et lokalt hospice

Birgitte Bülow havde aldrig hørt om Vestlollands Plantelaug, ind til en dag, hvor formanden ringede med tilbud om en særlig gave.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tilbage i februar ringede Birgitte Bülows telefon. Hun er hospicechef for Svanevig Hospice i Bandholm på Lolland. I den anden ende af røret var Lars Fausing, formand for Vestlollands Plantelaug.

Han kunne fortælle, at laugets bestyrelse havde besluttet at donere godt 98.000 kroner til hospicet.

- Vi blev vældig glade og også meget overraskede. Jeg havde aldrig hørt om Vestlollands Plantelaug, fortæller Birgitte Bülow i dag til TV2 ØST.

quote Det var dengang, der var renter til – det har resulteret i, at der er blevet knap 100.000 kroner til overs

Lars Fausing, formand, Vestlollands Plantelaug

Processen har været længe undervejs på grund af coronavirussets hærgen, men fredag i denne uge kunne Birgitte Bülow endelig mødes med Lars Fausing og laugets sekretær Peter Christensen - det var ham, der oprindeligt fik idéen om at lade pengene tilfalde Svanevig Hospice.

- Vi er meget taknemlige for den lokale opbakning, vi får. Det giver os nogle gode muligheder for at lave noget ekstra for patienterne og de pårørende, forklarer Birgitte Bülow.

Pengene vil blandt andet blive brugt på det store frivillige arbejde, der bliver lagt på hospicet. Det skal der noget økonomi til, forklarer hospicechefen:

- De frivillige arrangerer aktiviteter og udflugter. Og så har jeg nogle medarbejdere, som har nogle uddannelsesønsker – at de er veluddannede understøtter også det arbejde, vi gør.

I januar fejrede Svanevig Hospice 10 års jubilæum. Se fejringen af jubilæet i videoen her. 

Renterne blev tilovers

De mange penge kommer fra en kreds af omkring 40 landmænd på Vestlolland, som for 20 år siden gik sammen om at danne plantelauget for at skabe læhegn omkring deres gårde.

Hegnene blev plantet i samarbejde med Hedeselskabet, det nuværende Hededanmark, og formålet var først og fremmest forskønnelse. Men nu er arbejdet færdigt.

- Folk har indbetalt penge – det var dengang, der var renter til – det har resulteret i, at der er blevet knap 100.000 kroner til overs. Det er laugets penge, som vi skal bruge fornuftigt, forklarer formand Lars Fausing.

Han forklarer, at pengene ikke bare kan føres tilbage til laugets medlemmer, og derfor skulle der findes på et godt formål.

En knippelgod idé

Processen med at nå frem til at donere pengene til har været længe under vejs. I dag er det ti år siden, at lauget blev færdig med at plante de læhegn, der var behov for. Siden har lauget blandt andet skudt penge i skovbeplantning og andre naturprojekter.

boernedemokrati_1.jpg
Læs også
6. klasse donerer 40.000 kroner til velgørenhed – udsatte børn og klimaet er på dagsordenen
boernedemokrati_1.jpg
Læs også
6. klasse donerer 40.000 kroner til velgørenhed – udsatte børn og klimaet er på dagsordenen

- Vi haft forskellige idéer, men de blev ikke til noget. Så kom Peter Christensen, der er sekretær for Vestlollands Plantelaug, med forslaget at donere det til Svanevig Hospice. Alle  syntes, det var en knippelgod idé, siger formanden.

- Det tror jeg ikke, nogen har noget imod.

Flere penge på vej

Ifølge Lars Fausing, så venter der faktisk Svanevig Hospice endnu en check.

Størrelsen på denne check, vil han ikke afsløre, men han har været formand for endnu et plantelaug, som nu også er nedlagt.

- Der er lidt mere på vej. Det kommer fra et andet læplantelaug på Lolland, siger  Lars Fausing.

Svanevig Hospice er en selvejet institution, som har en driftsoverenskomst med Region Sjælland. Hvert år er omkring 230 patienter indlagt på Svanevig.


Nyhedsoverblik