Frygt for svinepest - redningsfolk i beskyttelsesdragter fjerner dødt vildsvin

Berdskabsesstyrelsen rykkede fredag eftermiddag ud til et dødt vildsvin på stranden syd for Dannemare på Lolland. Frygt for svinepest kræver hurtig indsats.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et dødt vildsvin drev fredag eftermiddag i land på kysten syd for Dannemare på det sydvestlige Lolland. Normalt er der ikke vildsvin i Danmark. Derfor var Beredskabsstyrelsen sendt afsted for at hente dyret.

- Vi ved ikke om dyret er sygt. Derfor bærer mandskabet beskyttelsesdragter og lægger svinet i en såkaldt bodybag, hvorefter det køres til destruktion, siger Lars Schou, kolonnechef i Nationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen.

quote Man regner med, de kommer fra de baltiske lande eller Tyskland

Lars Schou, Beredskabsstyrelsen

Døde vildsvin håndteres med stor forsigtighed, da hovdyret frygtes at bære sygdomme herunder afrikansk svinepest, som ikke findes i Danmark. Derfor skal dyrene fjernes så hurtigt som muligt.

Lars Schou understreger, at der i det konkrete tilfælde kun tale om en sikkerhedsforanstaltning. Ikke desto mindre var Beredskabsstyrelsen Sjællands folk iført beskyttelsesdragter, da de puttede de tunge dyr i poser og bar det væk.

- Normalt er der ikke vildsvin i Danmark. I hvert fald ikke ret mange. Man regner med, de kommer fra de baltiske lande eller Tyskland, fortæller Lars Schou.

I perioden 2016-2018 havde Beredskabsstyrelsen i alt 817 indsatser, der involverede afhentning af dyr. Normalt udgør vildsvin kun et par stykker om året, imens resten er døde fugle.

Iført beskyttelsesdragter blev vildsvinet fjernet af Beredsskabsstyrelsen.
Iført beskyttelsesdragter blev vildsvinet fjernet af Beredsskabsstyrelsen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Drukner på svømmetur

Beredskabsstyrelsen henter dyrene på vegne af Fødevarestyrelsen, som er den myndighed, man skal kontakte, hvis man finder et dødt dyr. Til dette har fødevarestyrelsen udviklet en app med navnet VildsvineTip.

quote Lad være med at pille ved dyret, hvis du finder et dødt vildsvin

Lars Schou, Beredskabsstyrelsen

- Lad være med at pille ved dyret, hvis du finder et dødt vildsvin. Brug i stedet vores app VildsvineTip, hvor man kan indrapportere fund af døde vildsvin, siger Stig Mellergaard, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Der findes ikke entydige svar på, hvorfor svinene drukner. 

- Vildsvinene kommer fra enten Polen eller Tyskland, hvor nogle af dem er druknet i folderne. Der er nogle sivøer i floderne, som svinene svømmer ud til, men hvor de kan være taget af strømmen, hvorfra de driver ud i Østersøen og mod Danmark, forklarer Stig Mellergaard.

vildsvin2.jpg
Læs også
Hold afstand: Vildsvin bryder ud af indhegning
vildsvin2.jpg
Læs også
Hold afstand: Vildsvin bryder ud af indhegning

Svømmende vildsvin er ikke noget usædvanligt syn. I 2018 svømmede ikke færre end 14 vildsvin i land ved Flensborg i Tyskland.


Nyhedsoverblik