Fredet havørn skudt på Lolland: - Det er noget forbandet svineri

En havørn med hagl i kroppen er fundet død på Lolland. Sagen er meldt til politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En landmand på Lolland fandt i starten af maj en død havørn på sin ejendom på Lolland.

Landmanden undrede sig over fundet af den store rovfugl og kontaktede derfor en lokal ornitolog, der via Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn orienterede Naturstyrelsen.

Havørnen, som er fredet i Danmark og hele Europa, blev afhentet og kørt til undersøgelse hos en dyrlæge.

quote Der ligger formentligt et kuld unger hjemme i en rede og går til

Kim Skelmose, formand, Projekt Ørn, Dansk Ornitologisk Forening

Her viste det sig, at den havde hagl i kroppen. Derudover var der også sår på kløerne, der sandsynligvis også stammer fra hagl.

- Det har ingen gang på jord, at man i 2022 har en holdning, som er tilsvarende den, man havde i 1700-1800-tallet, hvor man så de her pragtfulde rovfugle som et skadevoldende dyr, som bare skulle dø, siger Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn.

Læs også
Havørnen var udryddet - men så landede en særlig fugl på Lolland
Læs også
Havørnen var udryddet - men så landede en særlig fugl på Lolland

Der er omkring 150 ynglepar i Danmark, og netop nu er det ynglesæson for havørnen. Den fundne havørn er voksen og er ifølge Kim Skelmose formentligt ynglende.

- Det er så hjerteskærende at vide, at der er en, der har stået i enden af en bøsse og skudt efter havørnen, og så ligger der formentligt et kuld unger hjemme i en rede og går til, siger Kim Skelmose.

Ikke et fejl-skud

Dansk Ornitologisk Forening afviser, at fuglen, der er Nordeuropas største rovfugl, kan være skudt af en jæger ved en fejl.

- Det er noget forbandet svineri. Alle, der har et jagtgevær ved, at man ikke må skyde rovfugle, siger Egon Østergaard, der er formand for DOF BirdLife og fortsætter: 

- En havørn er på størrelse med en dør - sådan en kommer man ikke bare til at skyde ved en fejl, så jeg kan kun opfatte det som, at man har skudt den med forsæt.

quote Der er nogle, der har den holdning, at en god ørn, er en død ørn

Kim Skelmose, formand, Projekt Ørn, Dansk Ornitologisk Forening

Dødsfaldet er derfor også meldt til politiet, og havørnen er blevet sendt til yderligere undersøgelse og obduktion hos vildtsundhed.dk, der hører under Aalborg Universitet.

Havørnen kan have et vingefang på helt op til 2,5 meter.
Havørnen kan have et vingefang på helt op til 2,5 meter. Foto: Henrik Willadsen

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at en ørn bliver slået ihjel i vores region.

I 2015 blev en havørn fundet skudt, parteret og gemt på øen Lindholm nord for Møn. I 2017 blev en anden havørn fundet dræbt på Lolland. Her fandt man gift i kroppen på den.

Denne havørn blev i 2017 fundet dræbt på Lolland. Den havde indtaget nervegiften carbofuran, som udsætter dyret for en meget smertefuld død ved kvælning.
Denne havørn blev i 2017 fundet dræbt på Lolland. Den havde indtaget nervegiften carbofuran, som udsætter dyret for en meget smertefuld død ved kvælning. Foto: Privatfoto.

To år senere, i 2019, blev en havørn fundet skudt og dræbt med en riffel, endnu engang på Lolland. 

- Der er nogle, der har den holdning, at en god ørn er en død ørn, fordi de ser den som en konkurrent til én selv, og fordi den måske tager nogle fasaner og harer, og så skyder de den. Og jeg bliver så forbandet over det, siger Kim Skelmose.

quote Det eneste, vi kan gøre er at krydse fingre for, at den nye generation er klogere end den gamle

Kim Skelmose, formand, Projekt Ørn, Dansk Ornitologisk Forening

De ovenstående sager er ligesom det nye havørne-drab alle politianmeldt. Det bekræfter Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. 

Landmanden fandt den døde ørn her i starten af maj måned i år.
Landmanden fandt den døde ørn her i starten af maj måned i år. Foto: Lene Taul


DOF BirdLife har tidligere sammen med organisationerne i Vildtforvaltningsrådet, blandt andet Dansk Jægerforbund, opfordret både miljøministeren og justitsministeren til at styrke indsatsen mod faunakriminalitet.

- Vi er mange, der gerne vil gøre noget ved det her, for der er nogle, der mener, at de må skyde, hvad de har lyst til. Derfor er der flere strenge, der skal spilles på. Det kan være politiet, der skal klædes bedre på, øget strafferamme, men måske er det allervigtigste, at der skal ske en kulturændring i nogle kredse, siger Egon Østergaard.

Tilbagestående natursyn

Kim Skelmose har svært ved at vurdere, hvad der mere kan gøres for at komme problemet til livs, men han håber, at det er et problem, der forsvinder i fremtiden.

- Det er desværre hverken første gang og formentligt heller ikke sidste gang, at vi oplever, at nogle bryder loven på den her måde, siger Kim Skelmose og fortsætter: 

- Det eneste, vi kan gøre, er at krydse fingre for, at den nye generation er klogere end den gamle, og at der kommer en holdningsændring. 

Læs også
Havørn dræbt med skud:
Vrede jægere vil gøre alt for at finde gerningsmanden
Læs også
Havørn dræbt med skud:
Vrede jægere vil gøre alt for at finde gerningsmanden

Hvert år bliver der lavet en opgørelse over, hvor mange havørne, der yngler i Danmark. 

I 2021 var der 152 ynglende havørnepar i Danmark. Tilsammen fik de 153 unger på vingerne.

Det er det højeste antal, siden havørnen genindvandrede til Danmark efter den i godt hundrede år var væk efter at være totaludryddet i starten af 1900 tallet. 



 


Nyhedsoverblik