Fra Vestjylland til Lolland og Falster - fiskeriskole er på charmeoffensiv

Der bliver færre og færre fiskere. Derfor har Bandholm og Stubbekøbing fået besøg af skoleskibet Athene fra Fiskerskolen i Thyborøn, der er på charmeoffensiv i hele Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag var der igen et fiskerskib, der lagde til i Bandholm Havn på Lolland. Skoleskibet af Athene er nemlig på langfart. 

Normalt er Athene en central del af Fiskeriskolen i Thyborøn, som er Danmarks eneste fiskeriskole. Men i løbet af juni ligger den til ved flere havne i hele landet.

quote Min far fortalte mig, at der var meget sildefiskeri i sin tid. Det blev læsset i jernbanevogne, der kom og kørte det bort

Niels Hovmand, Bandholm

Formålet er at få flere unge mennesker til at uddanne sig inden for fiskerierhvervet. I dag går flere fiskere nemlig på pension, end der bliver uddannet nye.

- Det er sådan, det er. Derfor må vi ud og vise flaget og fortælle den gode historie, siger Sussi Jensen, der er uddannelsesvejleder på Fiskeriskolen i Thyborøn og med på Danmarkstogt.

En praktisk uddannelse

Hvis man ønsker at uddanne sig til fisker, skal man bruge to år. Den er mest af alt praktisk opbygget, og indeholder en masse timer på et fartøj på vandet.

Derudover er man garanteret en læreplads og løn under uddannelsen.

Ifølge Sussi Jensen er det vigtigt, at man brænder for det uforudsigelige liv som fisker.

- Selvom vi prøver at forberede dem (eleverne, red) på det, så kan vi godt af og til have nogle, der siger: “Jeg har fri nu”, og det har man jo ikke. Man har først fri, når man er i land igen.

- Men hvis man er skoletræt og godt kan lide at have et fysisk arbejde, så kommer man langt i fiskeriet.

Skoleskibet Athene er en vigtig del af fisker-uddannelsen i Thyborøn.
Skoleskibet Athene er en vigtig del af fisker-uddannelsen i Thyborøn. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

40 år uden fiskeri i Bandholm

Skoleskibet lagde fredag til i Stubbekøbing på Falster, og her var der større interesse for fiskerfaget, end på havnen i Bandholm.

På den måde symboliserer dagen, hvordan fiskeriet generelt ser ud nu i Bandholm.

- Jeg tror, vi skal 40 år tilbage, da det (fiskeriet, red.) mere eller mindre holdt op, siger Niels Hovmand.

Niels Hovmand er 83 år og er fjerde generation i en shipping-familie. Han husker, hvordan der var fiskeri i Bandholm for over 40 år siden.
Niels Hovmand er 83 år og er fjerde generation i en shipping-familie. Han husker, hvordan der var fiskeri i Bandholm for over 40 år siden. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Han er 83 år gammel og bor med udsigt til havnen. Som fjerde generation ud af en shipping-familie, er han vokset op med et andet fiskerliv på havnen, end det man ser i dag.

- Min far fortalte mig, at der var meget sildefiskeri i sin tid. Det blev læsset i jernbanevogne, der kom og kørte det bort, siger Niels Hovmand.

- Men vi har jo stadig det, vi kalder fiskerbroen, hvor der var en masse fiskere, der gik ud fra, siger Niels Hovmand.

Athene begyndte sin Danmarks turné den 21. maj, hvor hun lagde til i Nykøbing Mors. Lørdag den 26. juni slutter charmeoffensiven, hvor Athene igen er tilbage i Thyborøn.  

Sejlplan for skoleskibet Athenes Danmarkstogt