¨

Fra amatørprojekt til Nordeuropas største safaripark - Knuthenborg fylder 50 år

Adam Knuth åbnede Knuthenborg Safaripark i 1969. Foto: Privatfoto - Knuthenborg Safaripark

Studse var nogle af de første dyr i parken, der åbnede i 1969. Foto: Privatfoto - Knuthenborg Safaripark

1 af 2

Det er 50 år siden, at Knuthenborg Safaripark for første gang slog dørene op til den lollandske savanne. I weekenden åbnede parken for endnu en sæson.

I 1969 fik lensgreve Adam Knuth en vild idé.

Han ville importere zebraer, strudse og antiloper til sit gods på Lolland. Dyrene blev hurtigt et tilløbsstykke og dermed var første version af Knuthenborg Safaripark en realitet.

Det startede som et fuldstændigt amatørprojekt, og sidste år havde vi over 325.000 gæster

Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark

50 år senere er det sønnen Christoffer Knuth, der kan slå portene op til endnu en sæson i Knuthenborg Safaripark.

I dag er parken vokset til at være Nordeuropas største safaripark med flere end 1.000 dyr fordelt over 70 arter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Adam Knuth åbnede Knuthenborg Safaripark i 1969. Foto: Privatfoto - Knuthenborg Safaripark

En af de, der var med til sæsonåbningen var Majbrit Schrøder fra Nykøbing Falster. Hun har besøgt parken i alle 50 år, og lørdag havde hun taget sine børnebørn med.

- Jeg synes bare, at det er alletiders. Det er dejligt for os bedstemødre, at vi har et sted, vi kan gå hen med vores børnebørn, som lever sig fuldstændig ind i det, siger Majbrit Schrøder.

Begyndte som amatørprojekt

I de seneste år har parken ved Bandholm været igennem en større udvikling. Men det har ikke været uden bump på vejen. For 10 år siden stod udviklingen noget mere stille.

- Vi var ikke helt tidssvarende i det, vi lavede. Vi var blevet en lille smule kedelige. Der var lige den periode der i 2007-2009, hvor det ikke var helt optimalt, siger Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.

Artiklen fortsætter under billederne.

Gennem årene har aber været faste beboere i Knuthenborg Safaripark. Foto: Privatfoto - Knuthenborg Safaripark

Indgangsporten til Knuthenborg Safaripark ved Maglemer. Foto: Privatfoto - Knuthenborg Safaripark

Derfor etablerede safariparken blandt andet et stort vandlegeland, Europas stejleste vandrutsjebane og nu kan Christoffer Knuth skrive sæson nummer 50 i historiebøgerne.

I de seneste år, har han stået i spidsen for en større udvikling af parken, så den i dag også danner rammer om en forlystelsespark og en park med bevægelige dinosaurrobotter.

- Det er ret syret, at vi har eksisteret i 50 år. Det startede som et fuldstændigt amatørprojekt. Og sidste år havde vi over 325.000 gæster, så jeg synes, at det er fantastisk at få lov til at være med til, siger Christoffer Knuth.

Artiklen fortsætter under billederne.

Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark. Foto: Emilie Grav - TV ØST

Nyheden i denne sæson er muligheden for at overnatte i telte blandt dyrene i parken. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Nyheden i sæson nummer 50 er muligheden for at overnatte i telte blandt dyrene i parken.

- De ligger helt op ad savannen, så når man bor i teltene, så kigger man ud på savannen og på dyrene, fortæller Christoffer Knuth.

Finanslov rykker elefanter tættere på Knuthenborg

Sidste år tegnede der sig et flertal i Folketinget for at forbyde eksotiske dyr i cirkus.

Derfor blev der ved den seneste finanslov mellem regeringen og Dansk Folkeparti afsat syv millioner kroner til at håndtere vilde dyr fra cirkus for at sikre, at de bliver i Danmark under ordentlige forhold.

I den forbindelse har tilbudt Knuthenborg Safaripark at overtage de i alt fire elefanter fra Cirkus Arena og Cirkus Trapez.

Artiklen fortsætter under billedet.

Studse var nogle af de første dyr i parken, der åbnede i 1969. Foto: Privatfoto - Knuthenborg Safaripark

Men selvom den sidste af Danmarks fire cirkuselefanter, Ramboline fra Cirkus Trapez, forleden bestod et meget vigtigt sundhedstjek for at kunne flytte ind på den lollandske savanne, så spænder økonomien ben for projektet.

- Vi ligger i forhandlinger med cirkus om kompensation, men det er jo meningen, at det skal køre slavisk og meget gerne ende med, at elefanterne ender i Knuthenborg, udtalte Karina Due, dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.

Vi har sat syv millioner af på finansloven til at købe de her elefanter, og det er cirkus langt fra tilfredse med

Karina Due (DF), dyrevelfærdsordfører

Hun forklarede, at opgaven med at finde et nyt hjem til elefanterne skal i udbud ligesom alle andre offentlige opgaver. Men det kan ikke ske, før elefanternes nuværende ejere har underskrevet en kontrakt om, at dyrene overgår til staten.

- Vi har sat syv millioner af på finansloven til at købe de her elefanter, og det er cirkus langt fra tilfredse med, sagde Karina Due.

Kan du løfte sløret for, hvor meget højere et beløb vi taler om?

- Det skal ganges med fem. Vi prøver at få Dyrenes Beskyttelse med ind over med noget fundraising, så vi kan nå i mål med det hele. Jeg håber, at vi snart kan nå i mål med det hele, men det er ude af mine hænder, svarede Karina Due.

Når - og hvis - parterne bliver enige om en pris, vil andre end Knuthenborg Safaripark kunne byde sig til, hvis de mener, at de kan tilbyde elefanterne bedre levevilkår. Karina Due forventer dog ikke, at andre vil melde sig.

Udgangsporten fra Knuthenborg Safaripark ved Bandholm. Foto: Privatfoto - Knuthenborg Safaripark

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App