Forsker: Plejefirmaers aftaler med kommuner er urealistiske

Både kommuner og private plejefirmaer har et ansvar for de mange konkurser, mener professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 Der bliver lavet nogle aftaler ude i kommunerne, der ikke er realistiske fra hverken kommunernes eller leverandørernes sideAftaler mellem kommuner og private leverandører af ældrepleje er ofte urealistiske, og det fører til mange konkurser.

Det mener professor Ole Helby Petersen, der forsker i udlicitering på Roskilde Universitet.

I denne uge gik endnu et privat plejefirma konkurs, da Lev-Vel Privat Godkendt Hjemmehjælp fra Lolland måtte dreje nøglen om.

Dermed er 39 firmaer gået konkurs siden 2013, hvor loven blev ændret, så hjemmeplejen i højere grad kom i udbud ude i kommunerne. Ifølge Ole Helby Petersen har markedet ikke fundet et passende niveau siden lovændringen.

quote Der bliver lavet nogle aftaler ude i kommunerne, der ikke er realistiske fra hverken kommunernes eller leverandørernes side

Ole Helby Petersen, professor ved Roskilde Universitet

- I mange tilfælde har man konkurreret for hårdt på prisen. Så hårdt at de private leverandører går konkurs, lyder det fra professoren.

- Der bliver lavet nogle aftaler ude i kommunerne, der ikke er realistiske fra hverken kommunernes eller leverandørernes side, siger han.

Hovedansvaret ligger hos de private leverandører

Professoren mener, at hovedansvaret ligger hos de private leverandører, der siger ja til aftalerne og efterfølgende går konkurs.

Men kommunerne har et medansvar, fordi man inden for reglerne kan vægte pris og kvalitet forskelligt. 

Før lovændringen var der en fritvalgsmodel, hvor private leverandører kæmpede med kommunerne på kvaliteten af hjemmeplejen. Nu konkurreres der både på kvalitet og pris.

Professor: Man både forsøger at blæse og have mel i munden

Problemet opstår ifølge Ole Helby Petersen dermed, fordi "man både forsøger at blæse og have mel i munden".

Derfor bør politikerne i Folketinget se på regelsættet og vælge én af to løsninger, mener han. 

- Man kan gå tilbage til en mere ren fritvalgsmodel, som man havde før 2013. Ellers skal man tage skridtet fuldt ud og gå over til en mere ren udliciteringsmodel.

- På baggrund af de erfaringer, vi har gjort, tror jeg, det er blandingen af de to, der ikke fungerer særlig godt i praksis, siger professoren.