Forskellige vej- og bynavne er bevidst valg

Bynavne kan i nogle tilfælde staves forskelligt, og der kan være forskellige forklaringer fra by til by.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tryghuse eller Tryghus? Mageltving eller Magletving? Kært barn har mange navne og i det her tilfælde: nogle byer har tilsyneladende flere navne.

Mandag fortalte vi her på hjemmesiden om Leif Jensen fra Nakskov, der ofte har undret sig over, at samme bynavn blev stavet på forskellige måder. Så da han en dag igen kørte forbi 2 skilte med forskellige stavemåder på samme bynavn, hev han kameraet op.

- Jeg har i lang tid undret mig over, hvordan det kan være, at navnene er stavet på forskellige måder. Det er da pudsigt, at man ikke kan finde ud af at stave det ens. Man ved jo ikke, hvilken en af dem der er den rigtige, sagde Leif Jensen.

På Vestlolland er han kommet forbi et skilt til Tryghuse, mens der på vejskiltet ved siden af står Tryghusvej, og på den nordlige del af øen stødte han på et skilt ind til Magletving, men her stod der på vejskiltet Mageltving Møllevej.

Ingen entydig forklaring

Ifølge Park- og Vejchef i Lolland Kommune, Kjeld Jensen, er forklaringen ikke éntydig:

- Vi har kigget lidt i historiebøgerne. I tilfældet med bynavnet Tryghuse og vejnavnet Tryghusvej, så er det tilsyneladende bevidst, at man har navngivet vejen sådan. Vi kan i hvert fald konstatere, at den har heddet det altid, fortæller han.

Men i tilfældet med bynavnet Magletving og vejnavnet Mageltving Møllevej er forklaringen en anden.

- Vi kan se, at området har skiftet navn fra tid til anden. Både vejnavnet og bynavnet har dog været det samme siden 1994, hvor det lå i den gamle Højreby Kommune. Men hvorfor navneskiftene er indtruffet kan vi ikke se i historiebøgerne, fortæller han.

På TV ØSTs facebookside er flere kommet med andre lignende eksempler i vores region – KLIK HER