Forfaldne huse er også en plage i større byer

Flere borgmestre, bl.a. Holger Schou Rasmussen (S) på Lolland, efterlyser, at forladte huse rives ned i større byer. Men statens tilskud går kun til småbyerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ødelagte vinduer, afskallet maling og råddent træværk. Forfaldne huse findes i mange landsbyer, men også i større byer skæmmer de tomme bygninger bybilledet.

På Lolland er borgmesteren træt af håbløse rønner i de større byer.

Faldefærdige huse kan rives ned på landet og i de små byer for penge fra den statslige nedrivningspulje. Men puljen må ikke bruges i byer med over 3000 indbyggere.

- Vi har matrikler i både Maribo og Nakskov, som folk er kede af. Dem vil vi gerne have væk for ganske almindelig byforskønnelse. Men udgifterne er store, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), til Ritzau. Han tilføjer følgende i en kommentar til TV ØST:

- Vi har jo gennem mange år været ramt af, at der er rigtig mange mennesker, der er fraflyttet Lolland på grund af arbejde eller uddannelse og andre situationer, og det betyder, at det har efterladt nogle tomme huse. Og lige nu står vi i hvert fald i den situation, hvor vi godt kunne se meningen med, at der blev givet mulighed for, at vi kunne bruge den her nedrivningspulje også i de større byer.

Fik tildelt 20 millioner

Til og med 2020 uddeler staten hvert år penge til kommunerne, så de kan fjerne forladte bygninger i landdistrikter og småbyer.

Lolland fik sidste år tildelt 20 millioner af i alt 200 millioner kroner. Nu håber borgmesteren, at noget af puljen kan komme Maribo og Nakskov til gavn.

- Vi har søgt dispensation i Erhvervs- og Vækstministeriet, så vi kan få lov at bruge puljemidler i vores to største byer. Det er der i høj grad brug for, siger Holger Schou Rasmussen.

Det er for eksempel et gammelt, forladt supermarked midt i Maribo, der skæmmer bybilledet. Og en tom spøgelsesbiograf i Nakskov.

/ritzau/