Fonde giver donation til museum efter exceptionelle fund

En bevilling på en halv million kroner skal hjælpe med at afsløre ny viden om livet i stenalderen på Lolland og Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først fandt de 5.000 år gamle, velbevarede fiskeredskaber fra stenalderen, siden afslørede de velbevarede DNA-fund fra et 6.000 år gammelt fortidsmenneske med adresse på Lolland.

Nu får Museum Lolland-Falster så en halv million kroner fra to fonde, der skal styrke forskningen i de mange fund fra stenalderen i området. Det skal ske ved at skabe et forskningsnetværk og afholde en prestigefyldt konference om de mange fund.

quote Vi har nogle helt exceptionelle fund fra stenalderen

Daniel Gross, forskningskoordinator ved Museum Lolland-Falster

- Vi er i den helt særlige situation i især Femern-projektet, at vi har nogle helt exceptionelle fund fra stenalderen. De er utrolig velbevarede, og af en meget høj kvalitet. Derfor er vi også nødt til at gribe dem an på en helt ny måde, og det hjælper disse donationer på, siger forskningskoordinator ved Museum Lolland-Falster, Daniel Gross, til TV2 ØST.

Internationale eksperter skal skabe ny viden

Med 412.000 kroner har Danmarks Frie Forskningsfond valgt at støtte et internationalt netværk af stenalderforskere, som i fællesskab skal forske i de enestående fund, der er gjort i området omkring Rødby.

Arkæologer udgraver på fiskegærdet ved Femern-forbindelsen på Lolland.
Arkæologer udgraver på fiskegærdet ved Femern-forbindelsen på Lolland. Foto: Museum Lolland-Falster

Og det er en ret ny måde at gribe et forskningsprojekt an på denne måde i arkæologiens verden, fortæller Daniel Gross.

- Når vi sidder med helt unikke fund, så ville det være en skam, hvis vi ikke inddrog nogle af de bedste eksperter i Europa i arbejdet med at analysere dem. Så via en række samarbejdsaftaler inddrager vi forskere fra både Danmark og Europa i samarbejdet, der gerne skulle bringe nye vinkler på det, som vi ser, siger han.

Læs også
Arkæologer finder 5.000 år gamle fodspor fra lille person
Læs også
Arkæologer finder 5.000 år gamle fodspor fra lille person

Helt konkret har museet sammensat et hold af 32 eksperter fra vidt forskellige forskningsområder. Håbet er, at man ved at sætte den sammen på tværs af deres faglige baggrund kan være med til at afsløre ny viden.

- Tanken er, at vi skal skabe helt nye kombinationer af forskning. Vi har samlet 32 specialister, hvis viden spænder lige fra hardcore tekniske analyser til mere bløde emner om, hvordan folk levede og så på verden. Men eksperterne er hver for sig gravet ned i deres eget fag. Ved at lade dem samarbejde, håber vi at skabe ny viden og finde helt nye vinkler på materialet, siger han.

Fysiske møder skal skabe resultater

Støtten fra Danmarks Frie Forskningsfond skal gå til at afholde en række fysiske og digitale workshops over de næste to år.

Bevillingen falder dermed i tråd med en bevilling fra Augustinus Fonden, der har valgt at støtte Museum Lolland-Falster med 100.000 kroner, som skal bruges til at publicere indlæggene fra den internationale stenalderkonference, som Museum Lolland-Falster afholder til juni.

Fundet af DNA fra stenalderpigen Lola gik verden rundt. Her et uddrag fra New York Times om sagen.
Fundet af DNA fra stenalderpigen Lola gik verden rundt. Her et uddrag fra New York Times om sagen. Foto: The New York Times

På konferencen vil forskere fra Europa belyse, hvordan mennesket spillede sammen med landskabet for omkring 6.000 år siden, da man gik fra at være jæger-samlere til at blive bønder.

Det er også Augustinus Fonden, som har givet støtte til afholdelsen af konferencen, som på grund af covid-19-situationen har været udskudt siden 2020.

Læs også
5.700 år gammel pige udstilles på museum: - Det er ret vildt
Læs også
5.700 år gammel pige udstilles på museum: - Det er ret vildt

På museet ser man de to bevillinger som helt afgørende for at få mere forskningsarbejde til museet. Forskningen skal se på både nationale som internationale betydningsfulde kulturhistoriske problemstillinger - og forskningen skal ske ved at oprette partnerskabsaftaler med universiteter, museer og forskningsinstitutioner i både Danmark og udlandet.

- Med vores beliggenhed som porten til Skandinavien stræber Museum Lolland-Falster efter at være en central aktør i udforskningen af Østersøregionen og den sydskandinaviske region inden for arkæologi, historie og etnologi, siger Daniel Gross.


Nyhedsoverblik