Fødevarestyrelsen: Derfor testes opskyllede vildsvin ikke for sygdomme

Frygten for at finde svinepest i døde vildsvin får i visse tilfælde Fødevarestyrelsen til helt at droppe test. Grotesk, siger naturfredningsforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når et druknet vildsvin driver i land på en dansk kyst, som det skete i går på stranden ved Dannemare på Lolland, så møder beredskabet op i sikkerhedsdragter og fjerner det.

Sikkerhedsudstyret er til netop for at værne redningspersonellet mod smitte fra vildsvinet, men trods frygten for smitte, testes dyret ikke for sygdomme.

quote Når vildsvinene så er her, ønsker man ikke at undersøge for det for at træffe de nødvendige forholdsregler. Det er helt grotesk.

Maria Reumert Gjerding, formand, Danmarks Naturfredningsforening

- Vi tester ikke vildsvin, som driver i land, for vi kender vi ikke oprindelsen af de her vildsvin, forklarer Stig Mellergaard, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen.

- Vi har ganske få vildsvin i Danmark, så vi ved, dem der driver i land, er ikke danske. Hvis vi testede de svin, som driver i land, og vi var så uheldige, det var et positivt resultat, så ville vi stå med et positivt resultat på svin, vi ikke ved, hvor kommer fra.

En sådan situation vil få alvorlige konsekvenser, forklarer Stig Mellergaard, da det vil være svært at forklare eksportmarkederne i Asien, hvordan der ikke er svinepest i Danmark, hvis et dødt vildsvin af ukendt opfindelse viser sig at bære svinepest.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Hvis vi testede de svin, som driver i land, og vi var så uheldige, det var et positivt resultat, så ville vi stå med et positivt resultat på svin, vi ikke ved, hvor kommer fra, siger Stig Mellergaard, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen.
- Hvis vi testede de svin, som driver i land, og vi var så uheldige, det var et positivt resultat, så ville vi stå med et positivt resultat på svin, vi ikke ved, hvor kommer fra, siger Stig Mellergaard, chefkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Derfor opsøger man ikke svaret, når man ikke ved, om svinet er dansk.

- Vi er ikke interesserede i at kende et svar på noget, hvor vi ikke kender oprindelsen. For vi skal indrapportere, hvis vi finder et positivt fund, og så vil eksportmarkeder udenfor EU lukke. Hvor lang tid, ved vi ikke, siger han, men omkostningerne skønnes at beløbe sig til i omegnen af 2,5 milliarder kroner.

Helt grotesk

Den fremgangsmåde giver man ikke meget for hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Jeg synes det er absurd, vi ikke tester de døde vildsvin for svinepest. Man har bygget et hegn til millioner af skattekroner, som man ved ikke virker, tværs gennem beskyttet natur for at forsøge at holde svinepesten ude, siger Maria Reumert Gjerding, formand for Danmarks Naturfredningsforening, og tilføjer:

- Når vildsvinene så er her, ønsker man ikke at undersøge for det for at træffe de nødvendige forholdsregler. Det er helt grotesk.

Artikel fortsætter under billedet.

- Jeg synes det er absurd, vi ikke tester de døde vildsvin for svinepest, siger Maria Reumert Gjerding, formand for Danmarks Naturfredningsforening.
- Jeg synes det er absurd, vi ikke tester de døde vildsvin for svinepest, siger Maria Reumert Gjerding, formand for Danmarks Naturfredningsforening. Foto: TV2

Maria Reumert Gjerding peger på, at smitte fra døde opskyllede vildsvin kan smittes med fugle, og derfor bør de døde dyr testes, når de findes på danske kyster.

Alle fund og eventuelle test af vildsvin offentliggøres af Fødevarestyrelsen på vildsvin.fvst.dk.

Læs også
Frygt for svinepest - redningsfolk i beskyttelsesdragter fjerner dødt vildsvin
Læs også
Frygt for svinepest - redningsfolk i beskyttelsesdragter fjerner dødt vildsvin

Nyhedsoverblik