Flere sejlere sigtet i stor politikontrol

To gange i løbet af weekenden har politiet gennemført kontrol af lystsejlere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det lune sensommervejr lokker lystsejlerne ud på havet, men det er langt fra alle, der overholder reglerne til søs.

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der i weekenden gennemførte to større kontroller i omkring Lolland og Falster.

- Vi har kontrolleret flere både, og det er noget, som vi løbende gør for at skabe opmærksomhed omkring sikkerhed til søs, hvor folk blandt andet er forpligtede til at medbringe redningsveste, siger Tom Trude, politiinspektør og linjechef for beredskabet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote Der er nogle regler og retningslinjer, som skal være opfyldt, når man sejler på vandet

Tom Trude, politiinspektør og linjechef for beredskabet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Lørdag var politiet på Fejø nord for Lolland, hvor politibetjentene var i havnen. Her blev to personer sigtet. En person havde ikke redningsvest ombord, mens en anden person ikke havde erhvervet sig et speedbådscertifikat, selvom han sejlede rundt i en speedbåd.

Må man sejle beruset? 

Dagen efter gennemførte politiet en kontrol fra Nysted Havn og op gennem Guldborgsund. Her blev 12 både kontrolleret, og det resulterede i to sigtelser for manglede redningsveste ombord.

Sigtelserne ender typisk med en bødestraf, oplyser politiet.

- Generelt kigger vi på, om folk overhovedet må sejle i et givent område med eksempelvis jetski. Så kigger vi også på, om folk har speedbådscertifikaterne i orden, om der er redningsudstyr ombord, eller om folk er beruset, fortæller Tom Trude.

Skib i brand ægtepar
Læs også
Par var fanget i brændende skib: - Det gik simpelthen så hurtigt
Skib i brand ægtepar
Læs også
Par var fanget i brændende skib: - Det gik simpelthen så hurtigt

For førere og besætninger på skibe over 15 meter, planende speedbåde og vandscootere gælder en alkoholgrænse på 0,50 promille, oplyser Søfartsstyrelsen. For alle andre er det forbudt at sejle, hvis de er påvirket i en grad, så de ikke kan føre fartøjet på fuld betryggende vis.

To unge kvinder dræbt

Politiet har især øget sit fokus på sikkerhed til søs efter en ulykke den 6. maj 2017 i Københavns Havn, hvor en dengang 25-årig mand på vandscooter ramte ind i en udlejningsbåd med en gruppe unge kvinder, der alle var udvekslingsstuderende fra USA. Her blev to kvinder på 21 år dræbt på stedet.

Den 25-årige mand blev efterfølgende idømt to et halvt år i fængsel.

- Der er nogle regler og retningslinjer, som skal være opfyldt, når man sejler på vandet. Derfor er der et behov for, at vi laver kontrol i vores havne og på vandet, siger Tom Trude.

Læs også
Se de unikke filmoptagelser - sådan lærte raske drenge at springe på hovedet i 1930’erne
Læs også
Se de unikke filmoptagelser - sådan lærte raske drenge at springe på hovedet i 1930’erne

Både i 2017 og 2018 endte kontrollerne til søs med 13 sigtelser begge år. I 2019 har der indtil videre været 10 sigtelser i forbindelse med sikkerhed til søs.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi vil forsætte med at kontroller på havet, så længe vejret tiltrækker folk i både.


Nyhedsoverblik